Geschreven door:
Judith van Lent
Pluktuinierder Judith van Lent is bekend van studio MAY & JUNE en deelt elke maand tips voor jouw eigen pluktuin of moestuin
Wil jij deze zomer een tuin vol met bloemen? In Pluk je geluk laat Judith van Lent van Studio May & June zien hoe je dat aanpakt. In aflevering 1 legt zij uit wat eenjarige bloemen zijn en hoe je deze kunt zaaien. Daarnaast geeft ze je tips wat je in maart kunt doen om je tuin voor te bereiden op een nieuw tuinseizoen.
Ook een pluktuin beginnen? Volg de stappen of bekijk de video met uitleg!
Een tuin met allerlei soorten bomen, planten en bloemen is iets waar jij als bewoner enorm van zult genieten, en tegelijkertijd zorg je op die manier ook nog eens heel goed voor de natuur om je heen. De dieren die in en om jouw tuin leven hebben natuurlijk veel behoefte aan zo’n soort tuin. In Pluk je geluk laten we je zien hoe je dat kunt bereiken, en gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk.
Een fijne en makkelijke manier om een tuin vol bloemen te krijgen is door eenjarige bloemen te zaaien. Dat zijn bloemen die één seizoen leven. Je zaait ze in het vroege voorjaar en ze bloeien een zomer lang, soms zelfs totdat het gaat vriezen ’s nachts. Je hebt er dus maanden plezier van! Ze zijn ook uitstekend om van te plukken, want eenjarige bloemen gaan sneller groeien als je ze snoeit. Elke tuin heeft dus een paar soorten eenjarige bloemen nodig!
De koude kas die Tanja maakt is een mooie plek om voor te zaaien als je binnen weinig ruimte hebt. Door het glas wordt het overdag goed warm en licht in de kas, maar zet de kas open als het er te warm wordt. Het hoeft geen sauna te zijn! De zaden zullen in een koude kas minder snel ontkiemen omdat het er kouder is, maar dat is prima. Zaden die te snel groeien omdat ze warm staan zijn ook minder sterk, dus langzaam en gestaag groeien is juist goed. Liever dus iets kouder dan te warm!
Eenjarigen hebben minimaal zes uur zon per dag nodig. Dat is de brandstof die ze nodig hebben om snel te groeien en te bloeien. Als je nog nooit eerder hebt gezaaid kun je makkelijke zaden kiezen zoals zinnia, cosmea, goudsbloemen en korenbloemen. Kijk je al uit naar vazen vol met bloemen in je huis?
Als je je zaden in de winter koopt kun je vanaf half maart beginnen met voorzaaien. Dat is een manier om een voorsprong te nemen op je schema, want normaal gesproken kun je pas half mei (na de laatste nachtvorst) buiten beginnen met zaaien. Als je binnen start kun je half mei meteen al kleine plantjes buiten zetten en heb je dus eerder bloemen.
Voorzaaien doe je in zaaitrays met kleine vakjes, maar je kunt ook allerlei dingen hergebruiken zoals plastic bakjes, wc-rolletjes of oude potjes. Als er maar een gat in zit waar het water uit weg kan lopen!
Meng 2/3 deel potgrond en 1/3 deel vermiculiet (op gevoel) in een bak. Vermiculiet is een mineraal dat lucht geeft aan je potgrond mix waardoor zaden beter kunt kiemen. Daarnaast houdt vermiculiet vocht vast waardoor je minder vaak water hoeft te geven en de grond niet uitdroogt.
Water geven kan op twee manieren: maak de zaaimix nat in de krat, of zet je bakjes na het zaaien in een bak water zodat het van de onderkant water kan opzuigen. Zo voorkom je dat je zaden wegspoelen naar de randen of te diep wegzakken.
Kijk voordat je een soort gaat zaaien altijd even op de verpakking wanneer ze gezaaid mogen worden, dat verschilt per soort. Leg in elk vakje één zaadje bovenop de zaaimix, of leg ze in een groter bakje ongeveer 3 - 5 cm uit elkaar.
Duw grote zaden iets naar beneden (niet te ver!) en dek af met een heel dun laagje vermiculiet.
Schrijf de naam en eventueel ook de zaaidatum op een label en steekt deze in je zaaitrays of potjes. Het is ook handig om in een boekje op te schrijven wanneer je iets gezaaid hebt, dan kun je checken wanneer het ongeveer zou moeten kiemen.
Als je je zaaimix niet van tevoren nat hebt gemaakt zet je de potjes nu in een bak met water tot de bovenkant vochtig voelt, daarna haal je de potjes er weer uit. Als de potjes te hoog zijn lukt dat niet, dus dit kan alleen als je met lage zaaitrays of potjes werkt.
Zet je zaaitrays of potjes op een lichte maar niet hete plek, liefst niet boven een verwarming. Als de grond snel lijkt uit te drogen staan ze te warm, zet er dan eventueel een kap overheen tot ze ontkiemen. De zaden zullen binnen een week of twee opkomen en wat je wilt zien zijn compacte lage zaailingen. Als ze lang en slungelig zijn staan ze te warm en moet je ze snel verplaatsen naar een koudere ruimte!
Je hebt bloemzaden in alle soorten en maten, dus er zit altijd wel iets bij dat je mooi vindt. Dit zijn onder andere mijn favorieten:
De bodem waarin je eenjarigen gaan groeien is net zo belangrijk als de zaden zelf. Geef je tuin dus goed te eten! Leg in maart of begin april een laag van 5 cm organische compost over alle delen waar beplanting staat of komt te staan. Die compost voed de bodem en zorgt voor bodemleven onder de oppervlakte. Ruim voordat je dat doet ook al het oude blad op en knip vaste planten af. Snoeien is een verhaal apart, dat doe je in sommige gevallen aan het einde van de winter en soms ook na de bloei. Zoek dus even je struik op om te kijken wanneer je dit moet doen.
Bij opruimen hoort ook schoonmaken, want een tuin met een groen terras is ook zo ongezellig. Doe dit ouderwets met een staalbezem en water, of pak de hogedrukspuit. Gebruik in ieder geval geen schoonmaakazijn of andere middeltjes, want er is altijd wel iets in de tuin wat daaraan dood gaat. Het belangrijkste is dat je goed zorgt voor wat er leeft in je tuin, zowel onder als boven de grond. Als je dat doet, zullen al die dieren weer zorgen voor jouw tuin zodat je geen last hebt van plagen en ziektes!