Geschreven door:
Judith van Lent
Pluktuinierder Judith van Lent is bekend van studio MAY & JUNE en deelt elke maand tips voor jouw eigen pluktuin of moestuin
Wil jij deze zomer een tuin vol met bloemen? In de videoserie Pluk je geluk laat Judith van Lent van Studio May & June zien hoe je dat aanpakt. In april gaan we verder met het kweken van de zaailingen, want die moeten verhuisd worden naar een groter potje om verder te groeien. Daarnaast gaan Tanja en Judith samen aan de slag met een levend moodboard voor je tuin.
In maart hebben we onze bloemen gezaaid. Die zijn na vier weken nog te klein voor de volgende stap, want dat mag pas wanneer de zaailingen na hun kiemblaadjes twee sets echte blaadjes hebben. Elke soort eenjarige bloem heeft kiemblaadjes, en die zien er heel anders uit dan de blaadjes die daarna komen. Als ze groot genoeg zijn verhuizen ze naar een groter potje zodat ze meer ruimte hebben om te groeien en het sterkere planten worden voor buiten. Sterke planten geven veel oogst! Dat verhuizen naar een groter potje noem je verspenen.
Vul een potje helemaal met gewone potgrond. Het is fijn (voor je rug) en handig om gebruik te maken van een oppottafel. En het leuke is: deze kan jij ook zelf maken!
Dit kan je doen met hulp van een eetstokje of potlood en maak de wortels een beetje schoon. Tip: Verspenen gaat het makkelijkst als je zaailingen wat droger zijn, dan krijg je ze beter uit de zaaitray. Houd een zaailing altijd aan een blaadje vast wanneer je een beetje kracht moet zetten. Als je steeltje afbreekt is het einde verhaal, maar een blaadje groeit weer bij.
Maak ruimte in het potje voor de wortels van de zaailing.
Laat vervolgens de wortels voorzichtig in het gat zakken en werk het naar beneden met hulp van het eetstokje of potlood. Zet het iets dieper, dus tot aan de kiemblaadjes, en druk aan.
Zorg er wel voor dat je de blaadjes niet raakt. Haal dus, in tegenstelling tot wat je op de foto ziet, de broeskop van je gieter ;) Zet de potjes weer koel en licht, in een kamer van ca. 15 graden.
Rond half mei mogen je zaailingen naar buiten in de volle grond of pot. De week daarvoor ga je de plantjes afharden, wat betekent dat je ze een week lang elke dag wat langer buiten zet. Je begint met een uur en bouwt dat langzaam op naar een volle dag en als laatste een nacht. Zo wennen ze aan de buitentemperatuur en bereiden ze zich voor op de definitieve verhuizing naar buiten. Dat afharden helpt echt om sterkere planten te krijgen die minder vatbaar zijn voor ziekten of luizen.
Het is handig om te beginnen met een moodboard voor je pluktuin. Voor Judith begint een tuinontwerp met de lijnen, en vervolgens worden die lijnen ingevuld met materialen. Slingerende paadjes met een mooie grindsoort of klinker, borderranden van corten staal, en gebeitste schuttingen in steengrijs of zwart. Contrast is daarbij heel belangrijk. Om te voorkomen dat je tuin met name in de winter een grijze brij wordt is het goed om materialen te mixen die qua kleurtoon goed matchen en toch goed tegen elkaar afsteken. De meest gemaakte fout is een tuin vol grijze kleuren, en de makkelijkste manier om dat te voorkomen is door je houten schutting of schuur te schilderen.
Denk ook aan het materiaal van je huis. Kies een verharding die daar goed bij matcht, maar niet bijna hetzelfde is, anders lijkt alles in elkaar door te lopen en loop je dat contrast mis
Een tweede element dat ontzettend belangrijk is voor een verrassende tuin zijn bomen. Ze geven diepte en volume aan je tuin, en als je ze heel natuurlijk plaatst maken ze je tuin ook interessanter. Zet bijvoorbeeld niet drie dezelfde bomen op een rijtje, maar kies verschillende soorten die je a-symmetrisch door de tuin heen plaatst. Zelfs een boom midden in de tuin is daar leuk voor! Denk ook aan wat je vanuit je huis kunt zien. In de lente en het najaar ben je minder buiten, dus dan is het mooi als je vanuit huis de bomen ziet bloeien of verkleuren.
Kies bij voorkeur verschillende soorten bomen met andere piekmomenten. Met die piekmomenten bedoelen we een lente, zomer, herfst of winterpiek. Bloesem in april, mooi blad in de zomer, verkleuring en bessen in de herfst, en soms zelfs bloei in de winter. Je hebt veel bomen die meer dan twee piekmomenten hebben, zoals de Krentenboom (Amelanchier lamarckii), Cornus (Kornoelje) en Malus toringo (Sierappel). De biodiversiteit én verrassing in je tuin wordt nog groter als je de soorten met elkaar mixt zodat er op verschillende momenten iets te zien is.
In aflevering 1 kreeg je van Judith de opdracht om je borders te voeden met een bemeste compost. Die compost zou je ook van eigen oogst kunnen maken! Zet een compostbak in je tuin en voeg daar je tuin- en groenafval aan toe. In een jaar tijd kun je dan een mooie compost maken waar je de volgende lente gebruik van kunt maken. Compostbakken heb je in allerlei maten en in open en gesloten systemen. Je hoeft niet bang te zijn voor vieze luchtjes, want zolang je de boel af en toe omschept is er geen sprake van stank.