Geschreven door:
Karwei inspiratieteam
Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.
Wil jij beginnen aan een eigen Pluktuin? Een tuin met allerlei soorten planten en bloemen is iets waar jij enorm van zult genieten en tegelijkertijd zorg je ook nog eens heel goed voor de natuur om je heen. In Pluk je geluk laten we zien hoe je dat kunt bereiken, en gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk. Maar wat voor gereedschappen en andere benodigdheden heb je eigenlijk allemaal nodig voor het zaaien van je eerste bloemen? Lees hieronder welke items niet mogen ontbreken in jouw tuin.
In het voorjaar (maart) begin je met het voorzaaien van je bloemzaden. Hiervoor is het belangrijk om te starten met een goede basis. Een goede basis houd in: 2/3 potgrond en 1/3 vermiculiet. Vermiculiet is een mineraal dat lucht geeft aan je potgrond mix waardoor de zaden beter kunnen kiemen. Daarnaast houdt vermiculiet vocht vast waardoor je minder vaak water hoeft te geven en de grond niet uitdroogt. In plaats van deze mix kan je ook zaai- en stekgrond gebruiken.
Voorzaaien doe je in zaaitrays met kleine vakjes of in kleine potjes. Heb je geen bakjes om in te zaaien? Je kunt ook allerlei dingen hergebruiken zoals plastic bakjes, wc-rolletjes of een druivenbakje van de supermarkt. Dan heb je gelijk een soort mini-kas door de gaatjes van het bakje! Het belangrijkste is in ieder geval dat er een gat in zit waar het water uit weg kan lopen.
Je hebt bloemzaden in alle soorten en maten. Enkele voorbeelden daarvan zijn:
• Cosmea (Cosmos bipinnatus)
• Lupine (Lupinus)
• Ridderspoor (Consolida ajacis)
• Leeuwenbek (Antirrhinum)
• Korenbloem (Centaurea)
• Oost-Indische Kers (Nasturtium)
• Suzanne met de mooie ogen (Thunbergia alata)
• Zinnia
• Helianthus (Zonnebloem)
• Duifkruid (Scabiosa atropurpurea)
• Dille of venkel (Anethum graveolens)
• Groot akkerscherm (Ammi majus)
• Papaver (Papaver somniferum of rhoeas)
• Wilde Peen (Daucus carota ‘Dara’)
• Zonnehoed (Rudbeckia hirta)
• Siererwt (Lathyrus odoratus)
Het is handig om de verschillende zaadjes te labelen. Schrijf de naam en eventueel ook de zaaidatum op een plantenetiket en steek ze in de zaaitrays, potjes of bakjes.
Tijdens het tuineren worden je handen ongetwijfeld een beetje vies. Heb je geen zin in vieze handen? Niet getreurd, dan gebruik je gewoon tuinwerkhandschoenen en kan je daarna weer zonder boenen verder met je dag.
Zorg er voor dat je je oppotafel netjes houdt. De geknoeide aarde kan je makkelijk opvegen met stoffer en blik en vervolgens weer hergebruiken!
De koude kas die Tanja maakt is een mooie plek om voor te zaaien als je binnen weinig ruimte hebt. Door het glas wordt het overdag goed warm en licht in de kas, maar zet de kas open als het er te warm wordt. Het hoeft geen sauna te zijn!
Het Talen Tools plantschepje is geschikt voor kleine plant- en verplantwerkzaamheden. Dus als je je zaailingen in de grond gaat zetten komt dit schepje goed van pas!
Compost is een 100% biologisch middel en bestaat uit plantaardige resten. Door toevoeging van compost aan de bodem wordt de vruchtbaarheid van de bodem verhoogd en groeien je bloemen en andere planten dus beter. Daarnaast houdt compost ook het vocht in de bodem vast waardoor je in droger periodes minder hoeft te sproeien. Het allerleukste is dat je zelf heel makkelijk je eigen compost kan maken met plantresten uit eigen tuin. Het is hiervoor handig om een compostbak te gebruiken. Hiermee wordt het compost op een opgeruimde manier verteerd.
Een gieter behoort zeker tot de basis van het tuingereedschap. Een gieter met broeskop zorgt voor een fijnere straal waarmee je het water beter kan verdelen in de tuin. Wil je water besparen? Verzamel dan het regenwater in een regenton en gebruik dit weer voor het sproeien van de plantjes.
Een buitenthermometer ziet er simpelweg gewoon heel erg leuk uit en is een stijlvolle versiering voor aan je buitenmuur. Om te zorgen dat de thermometer de buitentemperatuur zo reëel mogelijk weergeeft, moet je zorgen dat de thermometer op de juiste plaats wordt bevestigd. Dus niet vol in de zon maar ook niet vol in de schaduw.
Naast de voorbereidingen op een mooie pluktuin wil je natuurlijk ook dat je tuin weer klaar is voor een nieuw seizoen. Begin bij het opruimen van oud blad. Dit doe je met een stevige bezem die voor buiten bestemd is. Bij de voorbereidingen hoort ook schoonmaken, want een tuin met een groen terras is ook zo ongezellig. Doe dit met een staalbezem en water en gebruik geen schoonmaakazijn of andere middeltjes, want er is altijd wel iets in de tuin wat daaraan dood gaat. Met een beetje water en stevig boenen kun je groene aanslag zo verwijderen.
Knip daarnaast vaste planten af met een goede snoeischaar. Voor bloemen heb je ook een speciale bloemenschaar. Snoeien moet altijd gebeuren met een scherpe snoeischaar, zodat er een gladde snoeiwond is en de plant weer normaal aangroeit. Snoeien is een verhaal apart, dus zoek per plant, struik of boom even op wanneer je dit moet doen.
Op naar een mooi nieuw seizoen vol Pluk Geluk! Veel succes!