Geschreven door:
Judith van Lent
Pluktuinierder Judith van Lent is bekend van studio MAY & JUNE en deelt elke maand tips voor jouw eigen pluktuin of moestuin
We komen steeds dichterbij die tuin vol bloemen! In mei mag je je jonge plantjes gaan afharden en uitplanten in je tuin. In aflevering 3 van Pluk je geluk laat tuinontwerper Judith van Lent je zien hoe je dat doet, en maakt Tanja een klimconstructie voor bijvoorbeeld siererwt. En na het lezen van deze blog heb je nieuwe inspiratie voor jouw tuinontwerp.
Tanja is net verhuisd naar een huis met een mooie tuin, en nog voordat we begonnen aan deze serie vroeg Tanja aan Judith om daar een tuinontwerp voor te maken. Haar wens was een landelijke tuin met veel bloemen en ruimte voor mens en dier. Een groene tuin is voor iedereen goed: zowel voor jou als voor de natuur om je heen. Dus ga aan de slag met zaaien en planten zodat de insecten en dieren zich goed voelen in je tuin!
De tuin van Tanja heeft al best wel wat rechte lijnen, en juist daarom heeft Judith organische vormen toegevoegd zodat het wat zachter wordt. ‘Ik wil het liefst dat je niet direct alles kunt zien in de tuin, zodat er iets te ontdekken valt. Zo wordt een tuin verrassend.’ De tuin heeft gelukkig al een heel aantal oude bomen, waarvan er één midden in de tuin staat. Dat breekt de tuin een beetje waardoor het natuurlijker aanvoelt. A-symmetrie is dus heel goed voor verrassing in de tuin!
In de vorige aflevering heb je kunnen zien hoe we een aantal materialen uitzochten voor de tuin van Tanja. Inmiddels heeft Tanja hard gewerkt om dat toe te passen in de tuin. Zo zijn de stenen bakken vervangen voor zwartgebeitste planken, is er een schapenhekje geplaatst voor een landelijk gevoel, en hebben we de bestrating in de moestuin vervangen voor boomschors.
De zaailingen groeien lekker nu ze verhuisd zijn naar een groter potje. Die ruimte hebben ze echt nodig om goed te wortelen! Hoe groter het plantje is voordat je ze buiten uitplant, hoe beter. Gezonde planten hebben minder hulp nodig om door te groeien, dat is natuurlijk wat we graag willen.
Je mag je zaailingen uitplanten zodra de kans op nachtvorst minimaal is, meestal is dat rond half mei. De week voordat je ze wilt uitplanten moet je ze laten afharden, wennen aan de buitentemperatuur dus. Zo maak je je planten sterker en is de overgang van binnen naar buiten kleiner. Laat ze een week lang elke dag iets langer buiten staan, begin met een uurtje of twee en verleng dat tot je ze op het laatst ook een nacht buiten laat staan. Als je plantjes net zo mooi en sterk blijven als toen ze binnen stonden zijn ze safe om uit te planten!
Als het goed is heb je de grond waar je wilt uitplanten al gevoed met een bemeste compost, maar als dit nog moet gebeuren is het slim om dit niet op dezelfde dag te doen als dat je wilt uitplanten. De mest is te scherp voor jonge wortels, en die zouden kunnen verbranden waardoor je je plantjes kwijt bent. Voed de grond dus een week of twee weken eerder!
Haal je plantje uit het potje en dompel de kluit onder in de emmer water zodat die zich volzuigt. Als er wat grond afvalt is dat geen probleem, als de wortels maar mooi blijven zitten.
Zet ze liever iets te diep dan te ondiep, want de wortels mogen niet tochten.
Houd ongeveer 20 - 30 centimeter aan als afstand tussen je plantjes.
De klimconstructie van Tanja is heel fijn (en mooi!) om klimmers tegenaan te laten groeien. Je kunt bijvoorbeeld Lathyrus (siererwt) of Thunbergia (Suzanne met de mooie ogen) gebruiken, maar ook een komkommer of courgette kan er tegenaan klimmen!
We hebben het de afgelopen afleveringen veel gehad over voorzaaien, maar alles wat je binnen kunt zaaien is natuurlijk ook gewoon geschikt om direct in de grond te zaaien! Mocht je poging tot voorzaai-en vergeten of mislukt zijn, dan is direct zaaien je volgende kans voor een mooie bloementuin. Direct zaaien kan altijd van half mei tot half juni, en sommige soorten al eerder. De hoeveelheid die je zaait is heel erg afhankelijk van het soort dat je zaait, dus houd de aanwijzing op de verpakking aan. Dit is hoe je het aanpakt:
De grond waar je zaait moet ook gevoed zijn zodat je werkt op een gezonde bodem. Maak de grond gelijk en los met een harkje.
Maak de grond nat met een gevulde gieter of tuinslang, net zo nat als bij een goeie regenbui. Zo voor-kom je dat je zaden wegspoelen als je daarna water geeft!
Maak een klein kuiltje met de achterkant van je schepje of hark. Grote zaden doe je twee keer zo diep als het zaadje zelf, maar kleine zaden hebben slechts een dun laagje grond er overheen nodig.
We gaan de warme zomermaanden tegemoet en daarom moeten we extra zuinig zijn op ons regenwater. De makkelijkste manier om je tuin te verduurzamen is door een regenton te plaatsen bij een regengoot. Zo kun je in eerste instantie gebruik maken van regenwater om je tuin water te geven tijdens droge periodes. Regenwater is ook nog eens beter voor je planten omdat er in leidingwater kalk zit. Heb je een grote tuin? Kijk dan eens of je twee regentonnen op elkaar kunt aansluiten, of zet ze op twee plekken in de tuin. Grijp in ieder geval elke kans aan die je hebt om regenwater op te vangen en gebruik je kraan minimaal!