Geschreven door:
Karwei inspiratieteam
Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.
Overgordijnen zijn gordijnen die je combineert met andere vormen van raamdecoratie. Zo kun je kiezen voor vitrage met overgordijnen of een inbetween met overgordijnen combineren. Overdag houd je de overgordijnen open, maar ‘s avonds sluit je ze voor extra warmte en privacy. Bij Karwei stel je eenvoudig je eigen overgordijnen op maat samen. Je leest er hier alles over.
Overgordijnen zijn zowel decoratief als functioneel. Overdag hebben de gordijnen met name een decoratieve functie. ‘s Avonds zorgen de overgordijnen ervoor dat er niemand bij je verlichte huis naar binnen kan kijken. Ook voegen de overgordijnen extra warmte en sfeer aan een kamer toe. De gordijnen zijn geluids- en temperatuur isolerend, waardoor ze je helpen bij het creëren van een comfortabel binnenklimaat. Je hebt wel voldoende ruimte rondom je raam nodig om de overgordijnen op te hangen.
Overgordijnen kunnen lichtdoorlatend of (deels) verduisterend zijn. Overgordijnen worden met name in de woonkamer en slaapkamer opgehangen. In de slaapkamer zijn verduisterende gordijnen erg praktisch, maar in de woonkamer kan ook zeker gekozen worden voor lichtdoorlatende gordijnen.
Katoen en polyester zijn twee stoffen die zeer geschikt zijn voor overgordijnen. Katoen is namelijk erg sterk en slijt niet snel. Polyester is daarbij enorm vorm- en kleurvast. Een combinatie van katoen en polyester als stof voor je overgordijnen combineert deze eigenschappen wat de ideale basis vormt voor jouw gordijn.
Het enige wat dan nog rest is de mate van verduistering van jouw overgordijnen. Ga voor lichtdoorlatende overgordijnen in grotere ruimtes en maak de overgordijnen voor in de slaapkamer juist verduisterend.
Je kunt de overgordijnen laten voeren om ze beter te laten isoleren, zowel qua warmte als qua geluid
Gordijnenstoffen zijn als kamerhoge stoffen en als breedtestoffen verkrijgbaar. Vaak wordt er gekozen voor breedte stoffen, maar aan beide soorten zitten zowel voor- als nadelen.
Breedtestof: als je kiest voor dit soort stof bestaat jouw gordijn uit banen stof met een breedte tussen de 120 en 160 centimeter. De banen worden geknipt in de hoogte die voor jouw gordijnen nodig is. Om de gewenste breedte te bereiken worden meerdere banen aan elkaar gestikt.
Voordelen:
- Relatief lage meterprijs.
- Onbeperkte hoogte en breedte mogelijk.
Nadelen:
- Bij het maken geprobeerd om de naden in de plooi te laten vallen, maar deze zullen nooit helemaal onzichtbaar zijn.
Kamerhoge stof: deze stoffen hebben een hoogte tussen de 280 en 320 centimeter. Hierdoor kan er een naadloos gordijn gemaakt worden. Dit kan echter niet als jouw kamer te hoog is.
Voordelen:
- Een naadloos gordijn is mogelijk bij ruimtes tot 290 centimeter hoogte
- Gordijnen vallen mooier dan bij breedtestoffen
- De uiteindelijke prijs ligt vaak lager dan bij een vergelijkbaar gordijn met breedtestof.
Nadelen:
- Kan niet naadloos gebruikt worden bij ruimten hoger dan 290 centimeter.
Overgordijnen zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende stoffen, maar ook qua plooien, afwerking, gordijnroedes of -rails en stijlen is er veel mogelijk.
Naast overgordijnen op maat kun je ook kiezen voor gordijnen in standaard maten. Wie weet zie jij hier wel het perfecte gordijn voor jouw kamer tussen staan.
Kun je tussen de gordijnen in standaard maten geen geschikt gordijn vinden? Of wil je graag dat jouw overgordijnen helemaal perfect aansluiten op jouw wensen en interieur? Bij onze maatwerk service stel je stap voor stap jouw ideale gordijn samen. Van gordijnstof tot afwerking, je bepaalt helemaal zelf hoe jouw gordijnen eruit gaan zien.
Vaak worden overgordijnen gecombineerd met andere raamdecoratie. We geven je wat inspiratie.
Een veel gemaakte combinatie is die van vitrage of inbetweens met overgordijnen. Overdag houd je de vitrage of inbetweens dicht, zodat je wel lichtinval maar ook privacy hebt. ‘s Avonds sluit je de overgordijnen, zodat niemand jouw verlichte kamer in kan kijken.
Om overgordijnen te combineren met vitrage of inbetweens, hang je twee gordijnrails voor elkaar. De inbetweens hangen zo dicht bij het raam en de overgordijnen hangen er in de kamer voor. Samen zorgt dit niet alleen voor veel sfeer, privacy en flexibiliteit, maar ook voor extra warmte in huis.
Een vouwgordijn met overgordijn is ook een fijne combinatie. Om deze twee soorten raambekleding te combineren heb je maar één rails nodig. Dit scheelt ruimte. Ook voegt het vouwgordijn met het overgordijn veel warmte in jouw interieur toe.
De combinatie van jaloezieën of plisségordijnen met overgordijnen creëert een mooie eyecatcher in jouw interieur. Zowel jaloezieën als plisségordijnen hebben strakke lijnen en een minimalistisch uiterlijk. Door dit te combineren met de sfeer en warmte van de overgordijnen, geniet je van opvallende en functionele raambekleding.
Overgordijnen ophangen is een redelijk eenvoudige klus die je goed zelf kunt uitvoeren. Het belangrijkste is dat jouw gordijnrails en gordijnen de juiste afmetingen hebben. In ons uitgebreide stappenplan leggen we je het helemaal uit.
Overgordijnen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en kleuren. Wij komen graag bij jou thuis langs om je te adviseren en de stoffen of materialen te laten voelen. Daarbij worden meteen jouw ramen ingemeten, zodat je precies weet hoe groot jouw overgordijnen moeten zijn.