Geschreven door:
Karwei inspiratieteam
Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.
In Nederland komt schoon drinkwater voor een hele lage prijs gewoon uit de kraan, en hierdoor gaan we er al snel onbekommerd mee om. Lekker lang douchen, de vaatwasser of wasmachine om het minste en geringste laten draaien. Of de kraan even laten lopen voordat er koud water uit komt. Dit zijn voorbeelden waar we ons allemaal wel eens schuldig aan maken. En zolang dat sporadisch gebeurt - en we van dit gedrag geen gewoonte maken - is dat ook helemaal niet zo heel erg. Belangrijk is dat je er bewust van bent hoeveel water je gebruikt. Laten we vaker even geen water gebruiken. Dit is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee!
De eerste stap in het besparen van water is inzicht krijgen in hoeveel we nou eigenlijk per dag verbruiken. Gemiddeld verbruiken we ongeveer 107 liter water per dag, per persoon. Van deze 107 liter gaat verreweg het meeste verloren tijdens onze dagelijkse douche, namelijk zo’n 44 liter. Daarachter komen het toiletgebruik (33 liter), wasmachine (13 liter) en de wastafel (5 liter). De andere 12 liter verbruiken we d.m.v koken, drinken, afwassen, planten sproeien en overige taken.
107 liter is behoorlijk wat en daar kan ook relatief makkelijk een groot aantal liters van af. Karwei Wooninspiratie geeft je tips om water te besparen zonder dat je je levensstijl hoeft te veranderen.
De meest nuttige manier om water te besparen is om simpelweg minder lang te douchen. Tijdens een douchebeurt van 5 minuten gebruiken we gemiddeld zo’n 55 liter water. Wil je niet inleveren op je douchetijd maar wel besparen? Schaf dan een waterbesparende douchekop aan. Waar een normale douchekop zo’n 11 liter water per minuut verbruikt, is dit met een waterbesparende douchekop ongeveer de helft.
Vervang je oude toilet reservoir door een reservoir met minder volume. Een toilet met een klein water reservoir verbruikt minder water tijdens het doorspoelen en is daarvoor zuiniger. Voor wie een stapje verder wilt gaan, is het niet altijd nodig om door te trekken. Overweeg daarom eens om je kleine boodschap te laten liggen.
Heb je een tuin of balkon met planten? Koop een regenton! Met een regenton sla je regenwater op en kun je dat water gebruiken om in een later stadium je planten water te geven. Hierbij bespaar je een flink aantal liters in de zomer aan sproeiwater. Daarbij is regenwater een stuk beter voor de planten omdat het van nature warmer is en een stuk minder kalk bevat dan kraanwater.
Vooral in de zomer kan het soms even duren voordat het water uit de leiding koud wordt. Echter met het doorspoelen van de kraan verspil je een groot aantal liters drinkwater. Dit los je op door één of twee karaffen met water te vullen en te bewaren in je koelkast. Hierdoor wordt het water nog koeler dan uit de kraan en verspil je helemaal niks.
Lekkende en druppende kranen zorgen voor flink wat waterverspilling. Bij elkaar opgeteld gaat het soms wel om duizenden liters per jaar. Mogelijke oorzaken zijn kalkaanslag of ouderdom. Voor lekkende kranen, douchekoppen of leidingen geldt: zo snel mogelijk repareren of vervangen.