Geschreven door:
Karwei inspiratieteam
Het Karwei inspiratieteam blogt wekelijks over de nieuwste woontrends en inspiratie voor in en rondom het huis.
Help het milieu vanuit je eigen achtertuin! Door je tuin te verduurzamen kun je namelijk een steentje bijdragen aan een groenere wereld. Hoe zorg je ervoor dat jouw tuin duurzamer en milieuvriendelijker wordt ingericht? We hebben hele leuke en makkelijke tips voor je zodat jij ook lekker groen bezig bent en een duurzame tuin aanlegt!
Vang regenwater op in een regenton! Zo hoef je geen kraanwater - zuiver drinkwater - te gebruiken om je plantjes te besproeien of je auto te wassen. Met een regenton help je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee! Regenen doet het in ons land genoeg, dus vang het op!
Een regenton is ook nog eens een eyecatcher in de tuin. Deze stijlvolle regenton kun je bijvoorbeeld ook als plantenbak gebruiken! En met deze houten regenton met gietijzeren pomp, creëer je een landelijke uitstraling. Een paar knappe gieters ernaast en je hebt een duurzaam én stijlvol hoekje in de tuin. Bekijk het volledige assortiment regentonnen en kies jouw mooiste tonnetje eruit.
Nu je toch voor waterbesparing gaat, zijn er waterbesparende systemen die je kunt gebruiken voor het besproeien van je planten en bloemen buiten. Met de Gardena Micro-Drip-System startset bespaar je tot maar liefst 70% water! Dankzij de nauwkeurigheid van dit toffe systeem komt het water terecht bij de wortels van de planten, precies waar ze het nodig hebben. En er is geen onnodig watergebruik.
Vervang je tuinverlichting voor duurzame opties. Ga bijvoorbeeld voor ledverlichting voor buiten om je tuin op een duurzame manier te verlichten. Ook bestaat er solarverlichting, voor onder andere tafellampen, tuinspots en hanglampen voor buiten. Deze lampen werken volledig op zonne-energie en hiermee verlicht je de tuin op de meest duurzame manier. Handig toch!
Het klinkt waarschijnlijk als een logische tip, maar minder elektriciteit verbruiken is beter voor het milieu. Werk dus meer met doe-het-zelf gereedschap, zoals een handgrasmaaier of een handzaag. Hetzelfde resultaat én je bent ook nog eens duurzamer bezig.
Met groen ben je groener. Voor een afscheiding van je tuin kun je kiezen voor een houten schutting, maar een groene haag is een duurzamere optie om je tuin af te scheiden. Dit geeft niet alleen sfeer aan je tuin, maar wordt ook door insecten gewaardeerd. Je kunt ook een gaaspaneel plaatsen waar je klimop, of andere klimplanten tegen aan kunt laten groeien. Groen helpt en dat geldt ook voor de ondergrond. Plaats meer planten en gras in plaats van tegels om een milieuvriendelijke tuin te creëren. Let er wel op dat de planten die je kiest uit de omgeving komen. Als de planten van ver geïmporteerd moeten worden, is dat namelijk weer wat minder duurzaam.
Je eigen moestuin hebben maakt je blij. Verbouw je eigen groenten, fruit en kruiden in je tuin. Gebruik hiervoor een gedeelte van je tuinbodem of kies voor een kant-en-klare kweekkas. Wat ook ontzettend leuk is - én duurzaam - is je eigen DIY kweekkas maken, waarin je allerlei stekjes ziet groeien en bloeien. Begin je eigen klein groentewinkeltje in de achtertuin. Duurzaam en biologisch! Heb je een kleine ruimte buiten, ga dan verticaal tuinieren. In dit stappenplan zie je hoe een verticale moestuin maakt. Want overal schijnt de zon!
Tover je tuin om in een heerlijke plek voor insecten en vogels. Wie houdt er niet van de bloementjes en de bijtjes! Creëer een aantrekkelijke en duurzame tuin voor de kleine beestjes door diverse bloemen en planten te plaatsen. Pluk je geluk en maak van jouw tuin een insectvriendelijke plek. Met deze toffe DIY bouw je een insectenhotel voor bijen, die op hun beurt zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten. Ontdek allemaal tips hoe je van jouw buiten een vrolijke beestenbende maakt.
Het staat misschien wat minder sfeervol, maar het is wel duurzaam! Laat GFT-afval rotten op een composthoop. Op deze manier hoeft het afval niet vervoerd te worden, maar vergaat het afval in je achtertuin. Wat er overblijft kun je daarnaast goed gebruiken om de bodem van je tuin te verbeteren. Composteren is dus ook goed voor de planten in je tuin! Voor de composthoop kun je een houten compostbak aanschaffen of maak deze zelf met tuinhout. Goed bezig hoor!