Voor het aanleggen van waterleidingen wordt meestal roodkoperen buis gebruikt. Roodkoper laat zich makkelijk zagen en met behulp van een buigtang of diverse verbindingsstukken kun je de leiding vrijwel elke route laten lopen. Hier lees je hoe je de verbindingen soldeert.
Waterleidingen zijn in principe geen sierraad in je huis. De meeste mensen proberen ze dan ook zoveel mogelijk te camoufleren. Het kan echter een verrassend effect geven als je ze juist in opvallende kleuren schildert.
Voor dat je begint met waterleiding solderen, bepaal je eerst welke diameter de leiding moet hebben. Bepaal tot slot wat de kortste, fraaiste en handigste route van de leidingen is.
Voor koudwaterleidingen is 15 mm meestal geschikt. Kies bij de hoofdaanvoer naar de CV-ketel of boiler op zolder voor 22mm. Voor warmwaterleidingen hangt de ideale diameter af van de afstand tot het warmwatertoestel.
Teken het verloop van de waterleidingen op de muur af. Zaag de koperen buis op maat met een ijzerzaag. Verwijder bramen op de zaagsnede met een ijzervijl. Schuur de uiteinden op met fijn schuurpapier.
Nog makkelijker is het gebruik van een pijpensnijder. Klem deze op de pijp en draai hem rond tot het mesje de pijp heeft doorgesneden. Zo krijg je altijd een geheel recht snijvlak. Aan de achterkant van de pijpensnijder zit een mes voor het verwijderen van bramen.
Schuur de binnenkant van de moffen, bochten of T-stukken op met fijn schuurpapier.
Je kunt een koperen buis ook buigen, met behulp van een pijpenbuigtang. Klap de hefboom van de buigtang omhoog. Schuif de buis tussen de buigvorm.
Druk de hefboom gelijkmatig naar beneden. Controleer of de buis de gewenste hoek maakt. Steek hem zonodig terug in de buigtang en buig hem iets bij.
Stel de gewenste hoek in op een zweihaak. Daarmee kun je gemakkelijk controleren of de buis de gewenste hoek maakt.
Met behulp van buigtang en zweihaak kun je ook een 'sprong' maken. Draai hiervoor de waterleiding na het maken van de eerste bocht 180° en steek hem terug in de buigtang. Controleer zorgvuldig of de beide bochten wel geheel in hetzelfde vlak liggen!
Je kunt ook een flexibele roodkoperen buis kopen (WICU-buis, 12 of 15mm). Dit buig je simpelweg met de hand. De buis is niet geschikt voor het gebruik van knelfittingen.
Waterleiding solderen: Smeer de geschuurde uiteinden van de buis en koppelstukken in met soldeervet of vloeimiddel (S39 of S65). Schuif de delen in elkaar.
Pak het te solderen stuk beet met de waterpomptang. Verwarm het met een gasbrander, tot de vlam groenig van kleur wordt.
Moet je een waterleiding solderen die al aan de muur is bevestigd, schuif dan een stuk blik tussen de leiding en de muur. Zo voorkom je schroeiplekken.
Houd het soldeertin tegen de las. Als de waterleiding de juiste temperatuur heeft, smelt het tin direct en vloeit het naar binnen. Breng niet teveel tin aan, er mogen geen tinklodders op de naden zitten. Houd de gesoldeerde leiding zo stil mogelijk tot het tin dof geworden is (0.5-1 minuut).
Laat de verbinding rustig afkoelen en wrijf overtollig vet of vloeimiddel direct weg met een doek. Forceer het afkoelen niet door de buis in water te dompelen. Daardoor kunnen haarscheurtjes in de verbinding ontstaan.
Zet de waterleiding met pluggen en schroeven op de muur vast met behulp van zadels. Voor meer informatie zie boren. Gebruik één zadel per 40cm, dat voorkomt klapperen van de leiding bij het open- en dichtdraaien van de kraan. Open de hoofdkraan en controleer op lekkage. Berg de gasbrander en het vloeimiddel buiten bereik van kinderen op. De klus 'waterleiding solderen' is hiermee klaar.
In plaats van soldeerverbindingen kun je ook knelkoppelingen gebruiken. Meer informatie daarover vind je op 'knelfittingen gebruiken'.