Ga je muren verven? Dan kan het nodig zijn om voorstrijk aan te brengen. Voorstrijk heft het zuigende effect van een muur op, waardoor je een mooier effect bereikt met de verf. Maar het voorstrijken van een muur is niet altijd nodig. Hoe weet je of je moet voorstrijken? En welke voorstrijk is het beste? We leggen het je allemaal hieronder uit én geeft je een handig stappenplan om deze klus aan te pakken.
Sommige muren en plafonds hebben een sterk zuigende werking. Als je hier direct verf op zou aanbrengen, zou je een onregelmatig eindresultaat krijgen. Ook kan de verf sneller gaan bladderen en heb je veel verf nodig voor een dekkend resultaat. Voorstrijk heft dit zuigende effect van de ondergrond op, waardoor je minder verf nodig hebt én een beter resultaat krijgt.
Voorstrijken is niet altijd nodig. Alleen als de ondergrond sterk zuigt of poederend is, is voorstrijken nodig. Daarom is voorstrijken na stucen altijd nodig. Wil je weten of jouw binnenmuur voorstrijk nodig heeft? Dit kun je eenvoudig testen. Veeg eerst met je hand over de muur. Geeft de muur wit af? Dan is deze poederend en heb je voorstrijk nodig.
Test daarna ook nog de zuigende werking van de muur. Gebruik een natte doek of spons en maak een gedeelte van de muur nat. Verdwijnt het vocht snel in de muur? Dan is voorstrijken aan te raden. Neemt de muur het vocht niet of nauwelijks op? Dan is de muur niet zuigend en is voorstrijk aanbrengen tegen het zuigende effect niet nodig.
Heb je wel voorstrijk nodig? In onderstaand stappenplan lees je hoe je deze klus aanpakt.
Als je moet gaan voorstrijken, wil je weten welke voorstrijk het beste is voor jouw klus. Welke voorstrijk je kiest, hangt met name af van de ondergrond. Behang vraagt namelijk om een ander type voorstrijk dan muurverf. Heb je voorstrijk nodig voor een muur die je gaat schilderen? Dan zijn er 2 mogelijkheden. Je kan kiezen voor algemene voorstrijk of voorstrijk voor probleemoppervlakken. Kies voor de laatste optie wanneer je erg vochtige muren in huis hebt of vele vlekken op de muur. Gaat het om een muur met behang? Kies dan voor specifieke voorstrijk voor behang.
Net als bij een muur verven, bereid je de ruimte bij het voorstrijk aanbrengen eerst voor. Bedek de vloer en eventuele meubels met afdekzeil en plak randen, plinten, kozijnen en stopcontacten af.
Vul een emmer met lauwwarm water en een beetje ontvetter. Neem hiermee de gehele muur af en laat het goed drogen. Vul vervolgens eventuele gaten met muurvuller en laat dit ook goed drogen. Schuur de muur daarna licht op en stof het af met een borstel.
Draag tijdens het aanbrengen van de voorstrijk altijd een beschermende bril, deze voorkomt dat er spetters in je ogen terechtkomen. Draag ook altijd handschoenen, zijn de spetters eenmaal droog dan kan het lastig zijn deze te verwijderen.
Lees de gebruiksaanwijzing van de voorstrijk. Roer de voorstrijk met een roerhoutje enkele minuten goed door. Soms moet je de voorstrijk aanlengen met water. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing. Breng de voorstrijk vervolgens met een vachtroller aan op de muur. Begin bovenaan en let er goed op dat de voorstrijk niet gaat druipen. Doe daarom niet te veel voorstrijk op je roller en druk niet te hard op de roller. Werk zo systematisch de hele muur af. Voor lastige randen kun je een kwast gebruiken.
Laat de voorstrijk nu goed drogen. Gemiddeld duurt dit zes uur, maar houdt de tijd op de verpakking aan. Daarna is je muur klaar om geverfd of behangen te worden.