stappenplan

Hoe maak ik een lichtplan voor binnen?

De keuze is reuze als het gaat om leuke verlichting voor in jouw huis. Maar hoe gebruik je verlichting om in iedere hoek de perfecte sfeer te creëren? Door een lichtplan te maken kies je zorgvuldig de juiste verlichting voor in jouw huis, zodat elk plekje en iedere ruimte kan shinen. Een verlichtingsplan maken neemt even tijd in beslag, maar dat heb je ook echt iets!

Tip!

Hang een plafondlamp een keer wat lager, zodat je licht vanaf meerdere kanten komt. Denk aan globelampen aan een pendel. Mooi in haar eenvoud!

Zo maak je een lichtplan voor binnen

Lampen in huis hebben allemaal verschillende functies. Sfeerverlichting is leuk, maar boven je werktafel is functioneel licht echt nodig. Welk type lichtbron heb je nodig en hoeveel watt heeft de ruimte in huis nodig? Wij helpen je bij het maken van een handig lichtplan, en hebben de verschillende stappen voor je op een rij gezet.


Stap 1: Voor welke ruimte geldt het lichtplan?
Maak een plattegrond van die ruimte inclusief de vaste elementen als: ramen, deuren, openhaard en stopcontacten. Zet ook de meubels en de tv in de ruimte. Bekijk ook de lichtinval in huis, welke plaatsen in de ruimte komt er daglicht naar binnen? En wat is de kleur van het daglicht. Door ramen op het noorden komt bijvoorbeeld ‘koeler’ licht binnen dan bij ramen op het zuiden. Het licht uit het zuiden geeft namelijk ‘warmer’ daglicht.


Stap 2: Bedenk wat je in de ruimte doet
Waar zit je vaak te eten, waar werk je, waar wil je relaxen, etc. Om goed licht te hebben qua sfeer maar ook functioneel kan verlichting elkaar overlappen. Houd rekening met het aantal lumen per ruimte en per lamp in de ruimte. Bekijk welke wattage je moet kiezen voor de juiste licht en de fijnste sfeer.


Stap 3: Start met de basisverlichting
Begin met het intekenen van je basisverlichting, je algemene verlichting. Basisverlichting is vergelijkbaar met daglicht. Kies voor een combinatie van bijvoorbeeld inbouwspotjes of opbouwspots, of ga juist voor een wandarmatuur.


Stap 4: Ga verder met de functionele verlichting
Hierna start je met het in kaart brengen van de functionele verlichting (ook wel taakverlichting genoemd). Plekken in je huis waar je meer licht nodig hebt dan alleen de basisverlichting. Dit zijn vaak de eetkamertafel, je bureau, het aanrechtblad en je favoriete leesstoel. Denk aan een leeslamp, bureaulamp of gericht licht boven de eettafel.


Stap 5: Maak het af met decoratieve sfeerverlichting
Om meer sfeer in je ruimte te creëren is accentverlichting en decoratieve sfeerverlichting belangrijk. Met accentverlichting kun je een (kunst)object of tof bouwkundige details mooi uitlichten. Decoratieve sfeerverlichting bepaalt de stijl in je huis en dit zijn dé eyecatchers, zoals tafellampen en vloerlampen. Echte sfeermakers in huis die zorgen voor gezelligheid en sfeer, en die gecombineerd worden met de juiste lichtbron in de juiste lumen.


Ook zie je steeds vaker de trend van indirecte verlichting achter wanden, kasten of muren. Dit is een hele fijne manier van verlichten zonder dat je direct in de lichtbron kijkt. LED-strips zijn hier perfect voor, en deze plak je eenvoudig onder een kast of onder een wandplank. Sfeer gegarandeerd!

Handige tip!

Let bij de aanschaf op de juiste hoeveelheid lumen zodat je voldoende licht hebt. Denk ook aan dimmers, zodat je de verlichting minder fel kunt zetten.

Naast een goed lichtplan voor binnen maken, is het qua voorbereiden ook handig om je te verdiepen in welke lamp je moet kiezen voor je verlichting in huis. In deze keuzehulp vind je informatie over het verschil tussen Lumen en Watt, welke fitting je moet kiezen en nog meer over lichtsterkte en lichtkleur. Wil je ook een verlichtingsplan voor buiten? Ontdek hoe je jouw tuin kan laten shinen met een goed lichtplan voor buiten.

Meer klusadvies

Klusadvies - verlichting - Welk wattage lamp kies ik voor welke ruimte in mijn huis? - thumbnail
Welk wattage lamp kies ik voor welke ruimte in mijn huis? keuzehulp
/tuin/buiten-tuinverlichting
Wat betekenen de IP-waarden bij verlichting? keuzehulp
Klusadvies - verlichting - Welke lamp kies ik voor het verlichten van mijn huis? - Thumbnail
Welke lamp kies ik voor het verlichten van mijn huis? keuzehulp
Smart LED verlichting - bedieningsgemak
Smart LED verlichting keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in