stappenplan

Zelf je tuin aanleggen met deze tips

Zelf je tuin aanleggen is een grote, maar erg leuke klus. Van het inventariseren van alle tuinwensen tot het uitzoeken van de perfecte vlonders, tegels, pergola’s en planten. Jij kunt de tuin maken zoals jij het graag wilt. Karwei helpt je op weg met een flinke dosis inspiratie en een handig stappenplan voor het aanleggen van jouw tuin.

stap 1

Verzamel alle tuinwensen

Voordat je zelf de tuin gaat aanleggen, is het belangrijk dat je precies weet hoe jullie droomtuin eruitziet. Verzamel daarom eerst alle tuinwensen en ga bij elk gezinslid na wat er absoluut niet aan de tuin mag ontbreken. Dromen jullie van een groot terras met loungehoek waar het hele gezin geniet van lange zomeravonden? Zien jullie de kinderen al heerlijk ravotten op een speelgazon? Of houden jullie wel van wat luxe en wellness? Schrijf alle wensen op en maak een gezamenlijke top 5 die jullie willen realiseren. Daarna kun je een tekening van de tuin maken om te kijken op welke plekken de verschillende elementen het best tot hun recht komen.

Tip!

Welke wensen heb jij: Een terras met een loungehoek, een grote tafel om met z’n allen aan te eten, een speelgazon, een vijver of een buitenkeuken? Kijk ook in andermans tuinen voor inspiratie.

stap 2

Bepaal de algemene sfeer van de tuin

Na het maken van de tuinindeling, ga je aan de slag met de sfeer die de tuin moet uitstralen. Afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren, kies je de inrichting van je tuin. Van het type schutting dat je kiest tot aan de tuinmeubelen, alles draagt bij aan de uiteindelijke sfeer. Bij het aanleggen van de tuin is het daarom erg belangrijk om dit aldoor in je achterhoofd te houden. Ga je voor modern en strak of past een landelijke tuin beter bij jullie? Of kies je een warme, mediterrane sfeer? Er is veel mogelijk, dus doe voldoende inspiratie op voordat je de knoop doorhakt.

stap 3

Kies de soort schutting

Nu je weet welke sfeer jouw nieuwe tuin moet uitstralen, begin je met het maken van een van de belangrijkste sfeerbepalende keuzes. Een schutting is heel praktisch, maar ook enorm sfeerbepalend. Een houten schutting heeft een klassieke uitstraling, terwijl een schutting van beton en/of staal juist perfect in een moderne tuin past. In een mediterrane tuin is een afscheiding van natuurlijke materialen zoals wilgentenen of bamboe een aanrader. Bepaal ook of de schutting moet opgaan in de omgeving of een echte blikvanger wordt. Weeg daarnaast kosten, onderhoud, duurzaamheid en de manier van plaatsen tegen elkaar af bij het maken van je keuze.

Tip!

De keuze in materialen en combinaties is verrassend groot. Wilgentenen, steiger planken, bamboe, beton, staal of een combinatie van materialen.

tuinbestrating natuursteen en grind
stap 4

Zet de structuur op met bestrating en een terras

Bij een tuin indeling maken is het kiezen van bestrating onmisbaar. Je geeft je tuin structuur door bijvoorbeeld tegels, paadjes, borders en beplanting aan te brengen. Bedenk goed waar je het terras in de tuin wilt hebben en houd hierbij rekening met de stand van de zon. Je kunt een grindtuin aanleggen, maar ook vlonders, (keramische) tegels en gras zijn veelgebruikte opties. Voor een rustige uitstraling kies je voor dezelfde bestrating in de gehele tuin of kies je enkele elementen die goed bij elkaar passen. Wil je juist een dynamische tuin? Werk dan met verschillende vlakken met diverse soorten bestrating.

Het aanleggen van de bestrating en het terras is iets wat je goed zelf kunt doen. In ons klusadvies artikel leggen we je hier alles over uit. Ook voor het leggen van graszoden hebben we een stappenplan opgesteld. Wil je bijvoorbeeld graag een drainage aanleggen in de tuin? Doe dit dan voordat je de bestrating plaatst.

Tip!

Dé tuintrend: verwerk verschillende materialen en vlakken in de bestrating. Met tegelvlakken, kiezelstroken, vlonderplanken en strakke grasperken creëer je verschillende zones. Je maakt het extra stijlvol door met hoogteverschil te werken. Kies voor één kleurenpalet, dat zorgt voor visuele rust.

borders tuin plantenbakken
stap 5

Groene zones creëren

Bomen, planten, struiken en (sier)gras geven jouw tuin kleur. Waar, hoeveel en welke beplanting je kiest, hangt af van verschillende factoren. Zo moet het geheel binnen de algemene sfeer van jouw tuin passen, maar speelt ook de mate van onderhoud een belangrijke rol. Bedenk daarom hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderhouden van de tuin. Ben je dol op tuinieren? Kies dan voor veel vlakke en verhoogde borders met uiteenlopende planten. Als je wat minder groene vingers hebt, kun je je tuin aanleggen met wat meer bestrating en onderhoudsvriendelijke planten in potten of bakken.

Het uitkiezen van geschikte beplanting

Welke beplanting je kiest voor in de tuin, is afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren. In een mediterrane tuin kies je bijvoorbeeld olijfbomen, leliegras en lavendel, terwijl in een landelijke tuin rozen, hortensia’s en vlinderstruiken perfect passen. Houd bij het kiezen van de beplanting rekening met de bloeitijd van de verschillende planten. Door planten met een uiteenlopende bloeitijd te kiezen, geniet je het hele jaar door van een prachtig kleurrijke tuin.

Tip!

Hou je van tuinieren? Ga voor een groeiende, bloeiende oase. Ben je meer van strak en onderhoudsarm? Kies dan voor planten in bakken.

stap 6

Denk na over de tuinverlichting

Maak een lichtplan voordat je bestrating of borders aanlegt. Zowel functioneel licht als sfeerverlichting zijn belangrijk in jouw tuin. Let daarom op het bereik en de lichtintensiteit van de buitenverlichting. Met sfeerverlichting kun je tot in de late uurtjes loungen op je terras, maar geniet je ook van een mooi aangelichte muur of border. Functioneel licht langs paden of vlonders maakt je tuin veilig en praktisch. Houd rekening met de ligging van je tuin en de loop- en kijkrichting van diverse zones.

Tip!

Bedenk wat voor verlichting je waar wilt vóórdat de bestrating er ligt. Zo kun je indien nodig kabels onder de grond installeren. Wil je niets installeren onder de grond? Kies dan het Garden Lights concept, waar de kabels niet onder de grond weggewerkt hoeven te worden. En koppel eenvoudig verschillende lampen aan elkaar.

stap 7

Maak het af met inrichting en aankleding

Nu je de basis van de tuin hebt aangelegd, kun je het tuinontwerp afmaken met mooie tuinaccessoires en tuinmeubels. Houd ook hierbij aldoor de algemene sfeer die de tuin moet uitstralen in je achterhoofd. Combineer verschillende materialen voor een speels effect of kies enkele basics voor een rustige inrichting. Als je van eenheid houdt, kun je ook de voortuin aanleggen in dezelfde stijl.

Tip!

Kies de stijl die jou het meest aanspreekt en ga aan de slag! Bedenk je ideale indeling, kies basics die bij jouw tuinstijl passen en maak het af met mooie meubelen, accessoires en DIY’s.

Meer klusadvies

Advies - Tuin ­- Bestrating - Siergrind en ­split - thumbnail
Siergrind en -split stappenplan
Regenton aansluiten - thumbnail
Hoe sluit ik een regenton aan? stappenplan
schutting plaatsen - thumbnail
Hoe plaats ik een schutting? stappenplan
Klusadvies - tuin - Hoe plaats ik een buitenkraan? - thumbnail
Hoe plaats ik een buitenkraan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in