keuzehulp

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?

Schuurmachines behoren tot het basisgereedschap van de doe-het-zelver. Ze zijn onmisbaar bij schilderwerk, maar ook voor het netjes afwerken van zelfgemaakte meubels en dergelijke. Je kunt kiezen uit diverse modellen, elk met hun eigen mogelijkheden en beperkingen.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 1

De hoeveelheid materiaal die een bepaalde schuurmachine kan verwijderen verschilt per model machine. Bepaal afhankelijk van de klus welk model je nodig hebt.

Vlakschuurmachine

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 2

De vlakschuurmachine is door zijn relatief grote schuurzool met name geschikt voor het schuren van grotere oppervlakken. Je krijgt het beste resultaat als je de vlakschuurmachine met twee handen op het werk houdt en daarbij slechts lichte druk uitoefent. Schuur altijd met de nerf mee.

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 3

De bevestiging van het schuurpapier op een vlakschuurmachine verschilt per model. Soms wordt het op zijn plaats gehouden door twee klemmetjes. Dit systeem heeft als voordeel dat je niet gebonden bent aan het (vaak duurdere) merk schuurpapier. Je kunt het zelf op maat knippen uit een vel standaard schuurpapier. Bij andere typen zit het schuurpapier op de schuurzool vast met klittenband. Daardoor is het heel gemakkelijk te verwisselen en blijft het goed op zijn plek zitten. Schuurpapier met klittenband is wel duurder.

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 4

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?

Sommige schuurmachines zijn voorzien van een afzuigsysteem waarbij het schuurstof via gaten in de zool afgezogen wordt naar een stofzak of een stofzuigerslang die je op het apparaat aangesloten hebt. Dit systeem werkt uiteraard alleen als je gebruik maakt van schuurpapier met perforatieopeningen. Let op dat het schuurpapier geschikt is voor je machine. Het aantal en positie van de perforatieopeningen verschillen per merk.

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 5

De bandschuurmachine is voor het zware werk en houdt qua resultaat het midden tussen een schuurmachine en een schaaf. Door de hoge draaisnelheid kun je met de bandschuurmachine een flinke laag hout wegschuren. Het werken met een bandschuurmachine vergt enige oefening, de machine vreet zich snel in het hout waardoor lelijke kuilen ontstaan. Beweeg hem voortdurend en gelijkmatig, in de richting van de nerf.

Palmschuurmachine

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 6

De palmschuurmachine is een lichte en compacte variant van de vlakschuurmachine. Omdat hij met één hand te bedienen is, kun je er makkelijk boven je hoofd mee werken.

Deltaschuurmachine

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 7

In tegenstelling tot de vlakschuurmachine, kun je door de puntige vorm met de deltaschuurmachine het fijne werk doen. Bijvoorbeeld het schuren van lastige hoekjes bij een paneeldeur.

Multischuurmachine

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 8

Er zijn ook multischuurmachines verkrijgbaar die je als vlakschuurmachine en als deltaschuurmachine kunt gebruiken. Door het handige formaat en de vorm kun je overal bij, zelfs tot in de lastige hoekjes. Bovendien zijn ze erg licht van gewicht en hebben ze vaak een geïintegreerde stofafzuiging.

Tip!

Voor sommige schuurmachines zijn niet alleen schuurvellen verkrijgbaar, maar ook hulpstukken waarmee je bijvoorbeeld kunt polijsten.

Excentrische schuurmachine

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 9

De excentrische schuurmachine heeft als voordeel dat je ook dwars op de nerfrichting kunt schuren. Zolang je geen al te grof schuurpapier gebruikt en het apparaat met vloeiende bewegingen over het hout beweegt. Excentrische schuurmachines zijn altijd voorzien van een klittenbandzool.

Bandschuurmachine

Tip!

Als het hout erg ruw is, kunt je beter een elektrische schaaf dan een schuurmachine gebruiken. Dat geldt ook voor balken die hol of bol lopen. Maak ze eerst vlak met behulp van een schaafmachine.

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 10

Het formaat van de schuurband verschilt per merk en type bandschuurmachine. Let bij het verwisselen op dat de schuurband in de juiste richting draait. Controleer voordat je met schuren begint of de spanrol goed staat ingesteld. Hou de machine op zijn kop, zet hem aan en draai net zolang aan de stelknop tot de schuurband geheel recht over de zool loopt.

Tip!

Als je de bandschuurmachine op zijn kop vastklemt in een werkbank, kun je er ook kleinere latten mee afronden of afschuinen.

Algemeen

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 11

Er zijn losse hulpstukken te koop, waarmee je je boormachine tot schuurmachine omtovert. Dit is echter een noodoplossing en alleen geschikt voor kleine schuurklusjes. Het schuuroppervlak is klein en bijzonder slecht te sturen.

stap 12

Voor elk merk schuurmachines zijn passende schuurvellen of -banden bij
KARWEI verkrijgbaar. De verschillen in maat zijn soms erg klein. Kijk dus goed
op de verpakking of je de juiste te pakken hebt. De benodigde korrelgrootte
hangt af van de klus:

  • zeer grof schuurwerk, korrel 60 of 80
  • normaal schuurwerk, korrel 100 voldoet meestal prima
  • voor het fijnere werk (bijvoorbeeld opschuren tussen 2 verflagen door):korrelgrootte 120 of hoger
Tip!

Voor het licht opschuren van geverfd hout kan je vaak ook prima fijn staalwol gebruiken. Staalwol heeft als voordeel dat het niet dichtslibt. Je kunt het na gebruik uitkloppen en hergebruiken.

Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus?
stap 13

Veel schuurvellen zijn in een rode en een witte variant verkrijgbaar. De rode bladen zijn geschikt voor blank hout, spaanplaat en metaal. Witte schuurbladen slibben niet zo snel dicht en hebben een langere levensduur. Ze zijn erg geschikt voor het schuren van geschilderde materialen, vulmaterialen en plamuur.

Tip!

Naast traditioneel schuurpapier is er ook schuurgaas. Schuurgaas gaat veel langer mee dan gewoon schuurpapier. Door de open gaasstructuur heb je altijd een optimale afzuiging en loopt het schuurmateriaal niet dicht.

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke soort plug kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke soort plug kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke schroef of bout kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Tips voor het schuren - Thumbnail
Tips voor het schuren stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in