keuzehulp

Welke kwaliteit laminaat is geschikt voor mijn situatie?

Voorkom dat je mooie nieuwe laminaatvloer al na twee dagen vol met krassen en butsen zit. Dit doe je heel simpel door van tevoren de juiste kwaliteit laminaat te kiezen. Laminaat is een populaire vloer die erg gewild is in elk interieur.

Je ziet bijna geen verschil met een echte houten vloer en het is ook nog eens betaalbaar. Ideale vloer dus! Maar hoe bepaal je de kwaliteit van laminaat? En welke laminaat past het beste in jouw ruimte? We helpen je bij het kiezen van de juiste kwaliteit laminaat. Laat je inspireren en ontdek waar je op moet letten bij het kiezen van de laminaat die het beste past bij jouw wensen.

Laminaat vloer in het kort
Naast betaalbaar en de natuurlijke houten look-a-like uitstraling, is laminaat ideaal voor vloerverwarming. Laminaat is in een ruim assortiment verkrijgbaar, dus voor iedereen is er genoeg te kiezen. Onthoud dat hoe dikker de laminaatplank, hoe langer je geniet van je vloer. En hoe minder geluid het geeft wanneer je over het laminaat loopt. Vinden de buren ook fijn!

• Bijna niet van echt hout te onderscheiden
• Geschikt voor vloerverwarming
• Betaalbare vloer
• Heeft een kunststof toplaag
• Demonteerbaar door de klikverbinding
• Eenvoudig, snel en zwevend te leggen
• Onderhoudsvriendelijk
• Kleurvast en vochtbestendig

Bekijk laminaat vloeren

Hoe bepaal je de juiste kwaliteit laminaat?
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten laminaat, met verschillende kwaliteiten. Dit komt omdat laminaat is opgebouwd uit een aantal lagen die verschillen per laminaatsoort. Het ene laminaattype kan beter tegen slijtage, en de andere laminaatsoort heeft een mooiere uitstraling. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je opgesomd, zodat jij een goede kwalitatieve keuze kunt maken tussen al het toffe laminaat-aanbod.

1. Welk materiaal: MDF of HDF
Laminaat wordt gemaakt uit MDF (Medium-Density Fibreboard) en uit HDF (High-Density Fibreboard). HDF is sterker materiaal en heeft een hogere dichtheid dan MDF. Dit betekent dat er meer houtvezels per m3 in HDF zitten dan in MDF.

2. Welk slijtagewaarde
Op de HDF- of MDF-plank ligt een dunne laag die het laminaat een bepaald uiterlijk geeft, zoals een donker eiken look of juist naturel eiken. Hier bovenop zit de toplaag - de beschermlaag - die de plank beschermt tegen krassen, vlekken, hakken en alles wat de vloer kan beschadigen. De dikte en de kwaliteit van deze toplaag geven aan hoe goed de plank beschermd is tegen slijtage.

3. Welke gebruikersklasse
Elke vloer, ook een laminaatvloer, heeft een gebruikersklasse. Deze klasse geeft aan waar de vloer tegen bestand is, hoe intensief de vloer gebruikt kan worden. Ontdek welke klasses er zijn en welke matcht bij hoe jij de vloer wil gaan gebruiken:
• Laminaat voor ruimtes die je bijna niet beloopt zoals een logeerkamer, waskamer of de berging.
• Laminaat voor gewoon gebruik. Gebruik deze laminaatklasse in kamers die je normaal gebruikt, zoals een slaapkamer of werkkamer. Niet ideaal voor intensief gebruik, zoals in de woonkamer of je keuken.
• Laminaat voor intensief gebruik. Deze vloer is perfect voor in je woonkamer, de hal, keuken of in een winkel. Vaak hebben deze laminaatvloeren een dikte van 7 mm.
• Laminaat voor intensief gebruik, met een iets dikkere vloerplank van 8 mm.
• Laminaat voor zeer intensief gebruik. Denk aan een vloer die dagelijks veel te verduren heeft, zoals een winkel- of kantoorvloer. Of als je gewoon voor een mooie dikke vloerplank wil gaan van 9-10 mm dikte.

De ondervloer
Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen van jouw laminaat, is het erg belangrijk dat je ook aandacht besteedt aan de ondervloer. Beide vloeren gaan namelijk hand in hand. Een ondervloer is bepalend voor je vloer, die zorgt voor isolatie, demping en een egale onderlaag. Zorg dat je laminaatvloer op een goede ondervloer komt, voor jarenlang plezier.

Tijd voor je laminaatwensen
Het is tijd om een keuze te gaan maken. Bedenk goed bij het kiezen welke laminaatvloer het beste past bij jouw leefsituatie. Als je stuiterende kinderen of huisdieren hebt, kan de vloer wel een flinke toplaag gebruiken. Woon je tijdelijk in een huurwoning of heb je net je droomhuis gekocht? Misschien ga je dan liever voor een hogere kwaliteit in je nieuwe paleis om er lang van te genieten, en kies je tijdens het huren voor een laminaat voor enkele jaren. En bekijk per ruimte hoe intensief de vloer wordt gebruikt, zodat je nieuwe vloer hier ook tegen kan.

Vloer laten leggen?

Heb je hulp nodig bij je klus? Met de Karwei Klusservice heb je de juiste vakspecialist voor jouw klus zo geregeld.

Naar de klusservice

Meer klusadvies

Hoe kies ik de juiste ondervloer?
Hoe kies ik de juiste ondervloer? keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Hoe kies je de juiste vloer? - thumbnail
Hoe kies je de juiste vloer? keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Welk type vloer kies ik voor mijn woning? - thumbnail
Welk type vloer kies ik voor mijn woning? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in