stappenplan

Hoe sluit ik een houtkachel aan?

Een houtkachel is een heerlijke warmtebron en voegt enorm veel gezelligheid toe aan je woonkamer. Maar pak je zo’n klus aan? Lees in dit stappenplan van Karwei waar je allemaal op moet letten voor het veilig aansluiten maar ook het veilig stoken van je houtkachel.

Tip!

Niet ieder bestaand rookkanaal is geschikt voor een houtkachel. Gebruik zo weinig mogelijk bochten en bij voorkeur bochten van 15, 30, 35 en maximaal 40 graden. Het rookkanaal moet van brandwerend materiaal zijn gemaakt en lang genoeg zijn. Check eerst bij een specialist of je huis geschikt is voor een houtkachel.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap 1

Check het rookkanaal

Het rookkanaal kan gemaakt zijn van metselwerk. De binnenzijde is voorzien van cement en daardoor glad. De buitenzijde is van een harde steensoort. Aan de buitenzijde moeten ook de voegen in goede staat zijn om vochtdoorslag te voorkomen. Er zijn ook 'zelfbouw' keramische schoorstenen die / waarvan de onderdelen met een vuurvaste kit op elkaar worden geplakt. Voorzien van een vuurvaste omkokering is dit een goed alternatief voor de gemetselde schoorsteen.

Tip!

Koop een houtkachel die qua capaciteit past bij de woonruimte. Een te grote kachel produceert vaak veel warmte.

Tip!

Informeer bij de gemeente afdeling Bouw en Woningtoezicht. Er kunnen bepaalde lokale regels zijn voor het gebruik van openhaarden en houtkachels.

rookgasafvoer rookkanaal kachel
stap 2

Check de rookgasafvoer

Zit er een RVS dubbelwandig rookgaskanaal? Dan zit er tussen de metalen binnen- en buitenwand een isolerende laag. Let erop dat rookgasbuizen in iedere geval licht stijgend bevestigd worden om de afvoer van het rookgas te bevorderen.

verbindingen goed aansluiten
stap 3

Controleer de verbindingen

Check of de verbindingen van de rookgasbuizen recht op elkaar aansluiten, zodat het ontstaan van rookgaslekken wordt voorkomen. Zorg ervoor dat de doorsnede van de buizen en de aansluiting op een bestaand rookgaskanaal beiden 15 cm zijn.

rookgasbuis over rookgasafvoer schuiven
stap 4

Sluit de rookgasbuis aan

Schuif bij de aansluiting van de rookgasbuis op de kachel de buis minimaal 4 cm over de rookgasafvoer van de kachel.

schoorsteen jaarlijks vegen
stap 5

Veeg de schoorsteen jaarlijks

Laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar geveegd worden door een erkend schoorsteenvegerbedrijf. Vraag hier een bewijs voor, zodat je goed zit met de garantie en verzekering.

Tip!

Bij onvolledige verbranding, door te nat hout, ontstaat er creosoot aan de binnenkant van de schoorsteen. Dit is zeer brandbaar als het zich ophoopt.

Tip!

Een schoorsteenbrand herken je aan een bulderend geluid in de schoorsteen. Sluit, indien mogelijk, direct de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel. Waarschuw de brandweer. Ga nooit zelf blussen met water, want de schoorsteen kan dan scheuren of zelfs ontploffen.

houtkachel hittebestendige vloer
stap 6

Plaats de houtkachel

Plaats de houtkachel waterpas op een vloer die hittebestendig is.

Tip!

Heb je een vloer van hout, laminaat, tapijt, kurk etc., maak dan gebruik van een hittebestendige bodemplaat. De bodemplaat moet aan de achter- en zijkanten 10-15 cm uitsteken, en aan de voorzijde in ieder geval de breedte van het deurtje plus 15 cm uitsteken.

kachel vrijstaande positie
stap 7

Zet de houtkachel vrijstaand

Plaats de houtkachel vrijstaand. Zorg ervoor dat de afstand van de achter- en zijkanten van de kachel tot aan de muur minimaal 40 cm zijn. Houd aan de voorzijde een vrije ruimte van 80 cm aan, wat naar de zijkanten geleidelijk afloopt tot de 40 cm.

Tip!

Hou kinderen op afstand van de houtkachel. Hou altijd toezicht en laat ze niet alleen bij een brandende kachel. Plaats om de kachel een openhaardhek.

ventilatie ruimte kachel
stap 8

Zorg voor primaire lucht

Plaats de kachel in een ruimte waar voldoende ventilatie mogelijk is. Zorg voor een gezonde leefomgeving en een 'goede trek' (primaire lucht) voor de kachel.

aslade rooster schoonhouden
stap 9

Maak de aslade en het rooster schoon

Maak voor een goede trek de aslade en het rooster in de kachel regelmatig schoon.

droge houtblokken brandstof
stap 10

Gebruik droog gespleten houtblokken

Brand droge gespleten houtblokken van 30 cm in de kachel. Briketten zijn ook een prima brandstof, ze branden lang en zijn relatief schoon. .

Tip!

Gebruik hout dat minstens 2 jaar is gedroogd. Niet gedroogd hout brandt slecht, geeft veel creosoot in de schoorsteen en produceert veel rookgas, wat niet goed is voor het milieu.

Tip!

Als je de kachel voor het eerst brandt zal er een geur ontstaan. Dit komt niet van de brandstof, maar van de verf die moet uitharden. Na een paar uur zal deze geur weer verdwijnen. Het is wel belangrijk om goed te ventileren.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (3)

Meer klusadvies

Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe plaats of vervang ik een radiator? - Thumbnail
Hoe plaats of vervang ik een radiator? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe plaats ik een kant-en-klare radiatorombouw? - Thumbnail
Hoe plaats ik een kant-en-klare radiatorombouw? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe maak ik zelf een radiatorombouw? - Thumbnail
Hoe maak ik zelf een radiatorombouw? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in