In deze klusinstructie leer je drie verschillende houtverbindingen: een open, blinde en verstek deuvelverbinding. Voor een stevige houtverbinding dienen de boor-gaten loodrecht en niet te diep geboord te zijn. Deuvels zijn voorzien van ribbels, waardoor ze zich strak vastklemmen in het boorgat.
Bepaal eerst welk type deuvels je nodig hebt aan de hand van de dikte van het stuk hout. Is het te verbinden hout niet dikker dan 18 mm, dan zijn 6 mm deuvels meestal voldoende. Voor hout tot 22 mm dik kies je deuvels van 8 mm. Gebruik voor het verbinden van dikker materiaal (bijvoorbeeld balkjes) deuvels van 10 mm dikte.
Klem de te verbinden delen aan elkaar met lijmklemmen.
De beste dikte van de deuvels is natuurlijk ook afhankelijk van de belasting die op de verbinding zal worden uitgeoefend.
Teken de plaats voor de deuvels af. Precies in het midden van het kopse deel (hartlijn). Het aantal deuvels dat je nodig hebt, is afhankelijk van de breedte van de verbinding. Teken de deuvels af om de 3 à 4 cm.
Boor de gaten loodrecht in het hout. Wil je weten hoe? Kijk dan ook bij het stappenplan ‘Boren’. Maak de gaten net iets minder diep dan de lengte van de deuvels.
Gebruik de afstandshouder van de boormachine of plaats een afstandsring om het boortje. Dan kan je nooit te diep boren. Als je geen afstandsring hebt, draai dan een stukje tape om het boortje. Zie ook het stappenplan 'Boren'.
Haal beide delen los en vul de gaten op met houtlijm.
Klem beide delen weer op elkaar. Tik de deuvels met een houten hamer voorzichtig in het hout. Laat de houtlijm 24 uur uitharden.
Schuur het uitstekende deel van de deuvels af.
Teken de plaats van de deuvels af op een van de te verbinden delen. Boor gaten die zo diep zijn als de helft van de lengte van de deuvels. Kijk ook bij het stappenplan ‘Boren’ .
Gebruik als het mogelijk is een boormachinestandaard, zodat je exact loodrecht boort. Kan dit niet, werk dan met z’n tweeën. De andere persoon houdt in de gaten of je de boor (nog) wel loodrecht houdt.
Stop de deuvelhulpstukken in de gaten.
Duw het andere te bevestigen deel exact op de juiste plaats. Tik het aan met een houten hamer.
Haal de twee delen van elkaar. De afdrukken van de deuvelhulpstukken geven aan waar de gaten in het tweede deel geboord moeten komen. Boor deze gaten loodrecht, een paar millimeter dieper dan de helft van de deuvellengte.
Boor de gaten in het ‘blinde’ deel nooit dieper dan 3/4 van de dikte van het gebruikte materiaal. Gebruik een houtboor die voorzien is van een centreerpunt. Dan boor je exact op de juiste plek.
Vul de gaten met houtlijm. Tik de deuvels voorzichtig in het ‘blinde’ deel met een houten hamer. Smeer beide vlakken in met houtlijm.
Plaats beide delen op elkaar. Klop de verbinding voorzichtig vast met een houten hamer. Verwijder overtollige lijm direct met een vochtige doek. Klem de verbinding tijdens het uitharden van de lijm stevig vast.
Bij de verstek-verbinding is de werkwijze gelijk aan die van de blinde deuvelverbinding. Je hebt hier echter te maken met twee ‘blinde’ delen in plaats van één. Je brengt de deuvels aan onder een hoek van 45 graden. Zet de gelijmde delen eventueel tijdelijk aan elkaar vast met een latje of metalen hoekje en laat de lijm volledig uitharden (24 uur).
Schuur na afloop eventuele oneffenheden weg en zet het hout in de grondverf. Lak het vervolgens af in de gewenste kleur.
Gooi restanten (grond)verf en vuile kwasten niet in de vuilnisbak. Lever ze in als klein chemisch afval bij de chemokar of bij het afvalstation in jouw gemeente.