Gipswanden plaatsen doe je altijd samen, wel zo gezellig! Deze gipsplaten kunnen namelijk snel breken en dat is zonde. Met een scheidingswand maak je van een grote ruimte direct twee ruimtes in huis. Hieronder lees je alle tips, zodat jij met stalen profielen eenvoudig een tussenwand kunt maken van gipsplaten. Wel samen klussen hè!
Karwei heeft verschillende gipsplaten voor uiteenlopende toepassingen. Gipsplaten voor vochtige ruimtes, plafond- en wandplaten, stucplaten en totaalplaten (stootvast, luchtzuiverend, geluidsisolerend, brandveilig en vochtbestendig). Bedenk goed van tevoren welke gipsplaten je nodig hebt voor jouw klus.
Meet alle maten op van de plek waar de scheidingswand van gipsplaten gaat komen. Bereken hoeveel materiaal je nodig hebt voor deze klus.
De standaardbreedte van de gipsplaten is 60 cm. Er zijn lengtes verkrijgbaar van 200, 260, 300 en 360 cm. De staanders hebben een standaardlengte van 360 cm en de liggers zijn 250 cm.
Houd rekening met een eventuele deuropening bij de berekening van de staanders en platen.
Markeer op de grond de plek van de toekomstige gipswand. Span over deze markering een smetkoord: trek de lijn een klein stukje omhoog en laat weer los. Het krijt van het smetkoord maakt zo een kaarsrechte lijn op de vloer.
Trek met een waterpas een loodrechte lijn op de muur.
Knip de metalen staanders en liggers op maat met de blikschaar.
Je kunt ook een haakse slijper gebruiken om de metalen staanders en liggers op maat te maken. Draag hierbij een veiligheidsbril, oordoppen en werkhandschoenen.
Plak aan de onderzijde van de buitenste staanders en liggers akoestische tape. Zo worden de contactgeluiden gedempt.
Schroef de eerste staander en de liggers tegen de muur, vloer en plafond. Plaats hiervoor om de 75 cm een schroef. Gebruik slagpluggen bij een betonnen ondergrond.
Gebruik een leidingzoeker en voorkom dat je tijdens het schroeven leidingen of vloerverwarming raakt. Of gebruik een hoogwaardige montagelijm in plaats van schroeven.
Plaats de eerste ‘losse’ staander in het frame. Het midden van deze staander komt op 60 cm van de wand. Zorg ervoor dat de open zijdes van de staanders naar elkaar toestaan.
Plaats de overige staanders op een hart-op-hart afstand van 60 cm. Plaats de open zijdes allemaal in dezelfde richting als de eerste staander.
Maak de eerste gipsplaat op lengte en snij alleen één kartonlaag door. Breek daarna de plaat eenvoudig doormidden. Snij vervolgens de tweede laag karton door van de plaat. Maak de gipsplaat 1 cm korter dan de afstand tussen plafond en vloer.
Start aan een van de twee zijdes van de scheidingswand. Plaats de gipsplaat tussen de wand en de eerste ‘losse’ staander. Ondersteun de plaat met een stukje hout en schroef de gipsplaat om de 25 cm vast met een gipsplaatschroef. Gebruik hiervoor de speciale gipsplaat schroefbit op de boormachine. Bevestig op dezelfde manier de rest van de gipsplaten.
Breng aan de andere zijde van de wand elektra- en of waterleidingen aan in de scheidingswand. Leid deze eenvoudig door de uitsparingen in de staanders en plaats deze op de gewenste plekken.
Gebruik werkhandschoenen bij het verwerken van isolatiemateriaal in de scheidingswand, zoals glaswol. Snij met een groot mes het isolatiemateriaal op maat. Klem het isolatiemateriaal vast tussen de staanders.
Maak de scheidingswand dicht. Bevestig aan de andere kant van de wand de gipsplaten op de staanders, zoals in de eerdere stappen staat beschreven.
Werk de naden en schroefgaten af door zelfklevend wapeningsband eroverheen te plakken. Breng met een plamuurmes voegenvuller aan.
Breng voor een optimaal glad resultaat, na het uitharden en schuren van de voegenvuller, nog een laagje voegenfinisher aan.
Behandel de wand eerst voor met diepgrond, voordat je de gipsplaten scheidingswand gaat behangen of schilderen. Heb je stucplaten gebruikt? Dan zijn deze al behandeld en kun je direct aan de klus.