Een fundering maken kost even tijd, maar dan heb je wel de stevige basis voor de muur die er bovenop komt. Zo gaat je muurtje niet gaat scheuren door verzakking en staat deze als een huis, voor jarenlang! Lees hoe je de bekisting maakt, waar je op moet letten, welke materialen je nodig hebt en nog veel meer hieronder.
Leg de fundering op minimaal 60 cm diepte in de grond om verzakking na een vorstperiode te voorkomen. In dit stappenplan maken we een fundering van 250 cm lang en 55 cm breed.
Bekijk de overzichtstekening om een goed beeld van de klus te krijgen. Reken voor 1 m2 beton van 1 cm dik, 21 kg betonmortel. In dit voorbeeld bedraagt het oppervlak 1.38 m2 (250x55 cm) en de dikte 15 cm. Dus heb je 1.38 x 15 x 21 = 435 kg betonmortel nodig.
Zet de contouren van de fundering op de bodem uit en graaf een sleuf van 60 cm diep en 70 cm breed. Stamp de ondergrond goed aan en strijk hem glad.
Schroef de stroken betontriplex voor de bekisting van je fundering in molenwiekverband aan elkaar vast.
Laat de bekisting in de sleuf zakken en stel hem waterpas. Controleer of de bekisting goed loodrecht staat en alle hoeken haaks zijn.
Sla langs de buitenkant van de bekisting tuinpalen in de grond, op 10 cm vanaf de hoeken. De palen moeten 50 cm diep de grond in. Schroef de bekisting voor je fundering aan de palen vast.
Breng bij de lange zijden van de bekisting nog twee extra palen aan en schroef de bekisting ook daaraan vast. Zaag alle palen af, zodat ze tijdens het afreien van je fundering niet in de weg zitten.
Bedek de bodem van de bekisting met plastic folie.
Maak de bouwstaalmatten voor je gewapend beton op maat met een haakse slijper. Laat ze rusten op stukken stoeptegel, zodat ze los van de bodem liggen.
Denk aan je veiligheid: zet altijd een veiligheidsbril op als je met een slijper aan de slag gaat. ´Brand´ de bouwstaalstaven voor je gewapend beton 'aan', door ze in te spuiten met water en er beton (uit de zak) over te strooien.
Maak de betonmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Stort de aangemaakte betonmortel in de bekisting en prik veelvuldig met een stok in het beton zodat de luchtbellen kunnen ontsnappen.
Huur eenvoudig een betonmolen bij Karwei en bespaar jezelf het zware werk van beton aanmaken.
Rei het gewapend beton van je fundering in een zigzagbeweging af met een reilat.
Vul de hoeken van de bekisting goed op met een troffel. Egaliseer het oppervlak van de fundering met een metalen spaan.
Besprenkel de fundering met wat water en dek hem af met plastic folie. Laat het gewapend beton minimaal vier dagen uitharden. Verwijder dan pas de palen en de bekisting.
Het uitharden van beton is een chemische reactie. Het water bindt zich aan de mortel. Als het water in de bodem zakt of verdampt, droogt het mengsel uit en wordt het niet hard. Stort beton nooit direct op het zand en bescherm het tegen uitdroging.
Maak de metselspecie aan zoals op de verpakking staat omschreven. Metsel op de betonnen rand van de fundering een dubbele laag bakstenen. Laat deze dubbele laag inspringen aan weerszijden 5 cm ten opzichte van het gewapend beton. Controleer steeds of het metselwerk goed waterpas loopt.
Metsel vervolgens nog een dubbele laag stenen op. Ook deze dubbele laag springt weer 5 cm in ten opzichte van de eerdere laag bakstenen.
Laat het metselwerk 24 uur drogen. Maak de bakstenen waterafstotend door ze met een borstel in te smeren met verdunde specie. Na droging kun je beginnen met het bouwen van de bovengrondse muren.
Twijfel je of heb je zelf geen tijd voor je klus? Maak dan gebruik van onze handige Klusservice en stel nooit meer een klus uit. We helpen je graag.