keuzehulp

Welke klopboormachine kies ik voor mijn klus?

Klopboormachines worden gebruikt voor het boren van gaten in hout, gips, metaal en steen. Ook kunnen klopboormachines gebruikt worden, in combinatie met het juiste opzetstuk, voor het mixen van bijvoorbeeld verf en lijm. Voor het boren in hout, metaal en kunststoffen en om te mixen, kan het klopmechanisme worden uitgeschakeld. Om de juiste klopboormachine te kiezen staan hieronder enkele tips.

Vermogen

Het vermogen van een klopboormachine wordt uitgedrukt in watt (W). Het vermogen geeft aan hoeveel stroom de machine verbruikt. Let op, dit is niet hetzelfde als hoe krachtig de machine is. Het is vaak wel zo dat hoe hoger het vermogen van de boormachine is, des te krachtiger de boormachine ook is. Voor het incidenteel boren van kleine gaten, de kleinere boorklussen, heb je genoeg aan een klopboormachine met een vermogen van 600 W. Voor regelmatiger gebruik, en het boren van grotere gaten kun je het beste kiezen voor een klopboormachine met een vermogen tussen de 600 en 900 W. Boormachines met een vermogen van 900 W of meer zijn geschikt voor de grotere, zwaardere boorklussen. Gebruik je de boor regelmatig, wil je grotere boorgaten boren of in hardere steensoorten boren, dan kies je voor een klopboormachine met een vermogen van meer dan 900 W.

Snoer of accu

De meeste klopboormachines hebben een snoer, deze zijn net iets krachtiger en vaak ook gunstiger qua prijs. Er zijn echter ook klopboormachines op accu, hiermee heb je geen last van snoeren en heb je meer vrijheid om te bewegen.

Overige eigenschappen

Bij klopboormachines zijn er ook nog andere eigenschappen die van belang kunnen zijn bij het maken van je keuze. De meeste machines zijn voorzien van een variabel instelbaar toerental, het toerental geeft aan hoe snel de boor ronddraait en wordt aangeven in toeren per minuut (t.p.m.). Met een flexibel toerental kun je voor elke klus de juiste snelheid instellen. Ook het maximaal koppel kan belangrijk zijn. Het maximaal koppel houdt in de kracht waarmee de boor ronddraait. Hoe groter het koppel is, des te krachtiger de boor ronddraait, en des te makkelijker het is om langere schroeven in te draaien. Het maximaal koppel wordt uitgedrukt in Newton meter (Nm). Daarnaast kun je kijken naar het aantal slagen per minuut (s.p.m.). Het aantal slagen per minuut geeft aan hoe snel de boor heen en weer beweegt. Des te meer slagen per minuut, des te sneller de boor beweegt, en hoe makkelijker je door materiaal heen boort. Het aantal slagen per minuut is afhankelijk van het wattage en de slagkracht.

Bits en boren

Als je een geschikte klopboormachine hebt gevonden mag je natuurlijk de bits en de boren niet vergeten. Voor optimaal resultaat is het belangrijk dat je de juiste bits en boren gebruikt. Als je het verkeerde soort of maat bit gebruikt voor het uitdraaien van een schroef kan dit leiden tot een onbruikbare schroef en slijtage aan het bit.

Iedere boorkop heeft een andere aansluiting, en hebben dus ook andere boren nodig. Er zijn verschillende soorten boorkoppen. De meest voorkomende is de snelspan-boorkop, de meeste accuboormachines en klopboormachines hebben deze boorkop. Voor deze boorkop kun je gebruik maken van de normale, algemene boren.

Gebruik het klopboormechanisme niet als je in tegels wilt boren. De kans bestaat dan dat de tegel barst. Schakel het klopmechanisme pas in als je boor door de tegel heen is.

Bekijk alle klopboormachines

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Welke boormachine kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke boormachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welk boortje kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welk boortje kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in