Sortering
Verkrijgbaarheid
Je ziet alleen de filters die werken voor de producten die in de lijst staan. Bij Karwei kan je filteren op
- Online kopen
- Op voorraad bij je geselecteerde bouwmarkt
- Click & Collect bij je geselecteerde bouwmarkt
- Te huur
Op de productpagina kan je de winkelvoorraad bij de verschillende bouwmarkten bekijken.
Bij Click & Collect bestel je een product uit de bouwmarktvoorraad. Je betaalt online en het product wordt voor je klaar gelegd. Daarna kan je het ophalen bij de bouwmarkt.
Wisselschakelaar
Een wisselschakelaar heeft één knop en drie aansluitklemmen, en kan als enkelpolige schakelaar of in een wisselschakeling worden gebruikt, afhankelijk van hoe het licht wordt bediend. Het biedt flexibiliteit voor gebruik in verschillende ruimtes en situaties.
Kruisschakelaar
Een kruisschakelaar met vier aansluitklemmen verbindt of onderbreekt twee wisselschakelaars met vier schakeldraden, waardoor een wisselschakeling wordt uitgebreid naar een kruisschakeling.
Drukvlakschakelaar
Een drukvlakschakelaar, ook wel tiptoetsschakelaar, veert terug naar de oorspronkelijke stand bij indrukken. Bij loslaten blijft het ingeschakelde, zoals licht, aan. Een volgende indruk en loslaten schakelt het licht uit. Drukvlakschakelaars zorgen voor een uniforme uitstraling doordat ze altijd in dezelfde positie staan, ongeacht de schakelstatus.
Impulsschakelaar
Deze schakelaar veert direct terug bij loslaten en verbreekt de verbinding. Het wordt gebruikt voor deurbellen, aan/uit-knoppen op computers, dimmen van (LED) verlichting en domotica systemen.
Dubbele wisselschakelaar
Een dubbele wisselschakelaar, ook wissel wisselschakelaar genoemd, heeft twee wisselschakelaars in één behuizing met zes aansluitklemmen en twee schakelknoppen. Het wordt gebruikt om twee lampen of lampgroepen vanuit drie plekken te bedienen voor veiligheid en gemak.
Serieschakelaar
Een serieschakelaar, ook dubbele schakelaar genoemd, heeft drie aansluitklemmen en bestaat uit twee schakelknoppen in één behuizing. Het wordt gebruikt in een serieschakeling om vanuit één plek twee lampen of lampgroepen in- of uit te schakelen.
Enkelpolige schakelaar
Een enkelpolige schakelaar heeft twee aansluitklemmen en één schakelknop. Het wordt gebruikt in enkelpolige schakelingen in kleine ruimtes met één deur, zoals slaapkamers, badkamers, toiletten of kelders.
Dubbelpolige schakelaar
Een dubbelpolige schakelaar heeft vier aansluitklemmen en schakelt een stroomkring in of uit, onderbrekend zowel de fasedraad als de nuldraad. Het wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes of bij elektrische toestellen met een vermogen boven 500 watt voor extra veiligheid.
Opbouw schakelmateriaal
Opbouw schakelmateriaal wordt direct op de muur bevestigd, wat betekent dat de schakelaars, stopcontacten of andere elektrische componenten zichtbaar zijn aan de oppervlakte van de muur.
Inbouw schakelmateriaal
Inbouw schakelmateriaal wordt in de muur geplaatst. Dit betekent dat de schakelaars en stopcontacten in de muur zijn gemonteerd, waardoor ze gelijk liggen met de muuroppervlakte.
Draadloos protocol
Een draadloos protocol wordt gebruikt om draadloze communicatie tussen apparaten (zoals smartphones, maar ook verlichting) mogelijk te maken.
Enkele veelvoorkomende draadloze protocollen zijn:
- 433 Mhz: Deze protocol (op 433 megahertz-frequentie) wordt veel gebruikt in eenvoudige toepassingen zoals afstandsbedieningen, biedt het een eenvoudige en energiezuinige oplossing.
- Wi-Fi: Een veelgebruikt protocol voor draadloze lokale netwerken. Het maakt gebruik van radiogolven om gegevens over te dragen tussen apparaten die zijn uitgerust met Wi-Fi-functionaliteit.
- Bluetooth: Een draadloze technologie die wordt gebruikt voor korteafstandscommunicatie tussen apparaten, zoals smartphones, headsets, computers en randapparatuur.
- Zigbee: Een protocol dat wordt gebruikt voor communicatie tussen apparaten in een draadloos netwerk met een laag stroomverbruik. Zigbee wordt veel toegepast in smart home toepassingen.
- Z-Wave: Een draadloos protocol dat specifiek is ontworpen voor de communicatie tussen apparaten in smart homes. Het is energiezuinig, maar vaak iets duurder.
De keuze van het draadloze protocol hangt af van de specifieke toepassing, de vereiste snelheid, het bereik en het energieverbruik. Verschillende draadloze protocollen zijn geoptimaliseerd voor verschillende situaties en behoeften.
Aansluitingsvermogen max.
Stem het aansluitingsvermogen af op de apparatuur die je met dit stopcontact gaat gebruiken. Zo heeft een airconditioner bijvoorbeeld meer Watt nodig dan een telefoonoplader.
Kliksysteem:
Een kliksysteem voor afdekramen maakt gebruik van een eenvoudige en snelle bevestigingsmethode. Het afdekraam heeft speciale kliplipjes aan de achterzijde die met een klikbeweging in de schakelaardoos of opbouwdoos vastklikken. Dit systeem vereist geen schroeven en maakt het installatieproces snel en gemakkelijk.
Schroefsysteem:
Een schroefsysteem voor afdekramen gebruikt traditionele schroeven voor de bevestiging. Het afdekraam heeft perforaties aan de hoeken of zijkanten, waar schroeven doorheen worden bevestigd om het stevig aan de schakelaardoos of opbouwdoos te verankeren. Dit systeem biedt een robuuste bevestiging en kan handig zijn in situaties waar extra stabiliteit vereist is. Het installatieproces vereist echter iets meer tijd en precisie.
IP-klasse: stof & water
- De IP-beschermingsklasse bestaat uit 2 cijfers
- Zo weet je of je het product in stoffige en vochtige omgeving kunt gebruiken (zoals een badkamer)
- Het eerste cijfer zegt hoe goed de lamp tegen stof kan (hoe hoger hoe beter)
- Het tweede cijfer zegt hoe goed de lamp tegen vocht of zelfs water kan (hoe hoger hoe beter)
- De IP-waarde staat in de product specificatie en op de verpakking
Hieronder een aantal standaardwaarden en toepassingen:
IP20
- Stofdicht
- Ongeschikt voor buiten
IP44
- Vochtbestendig
- Monteer onder afdak
IP54
- Stofvrij
- Spatwaterdicht
IP65
- Sproeibestendig
- Bescherming tegen regen en waterstralen
IP67
- Stofdicht, dompelbestendig
- Geschikt voor korte tijd onder water
IP68
- Volledig waterdicht
- Geschikt voor vijvers
Met deze codes kun je snel bepalen hoe goed een elektronisch apparaat is beschermd tegen invloeden van buitenaf. Hoe hoger de cijfers, des te beter de bescherming. Het is belangrijk om de juiste IP-beschermingsklasse te kiezen, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden waarin het apparaat zal worden gebruikt.
Reviewscore
De reviewscore geeft de gemiddelde score weer uit reviews geschreven door gebruikers van dit artikel