De YMVK buitenkabel is ideaal voor het aansluiten van spatwaterdichte verlichtingsarmaturen en schakelmaterialen. Geschikt voor gebruik buitenshuis, maar enkel bovengronds.
Met een draadsectie van 3x2,5 mm² bedraagt het maximale vermogen van de aangesloten apparaten 4600 Watt. Met KEMA-keurmerk. Lengte: 25 meter. Met drie aders: geel/groen - blauw – bruin
Het aanleggen van installatiekabel in de muur wordt gedaan met VD installatiedraad in een PVC- of flexibele buis. Ga je elektra installeren op de muur dan kun je voor bijna alle toepassingen de XMVK of YMVK buitenkabel gebruiken.
De kabel bestaat uit meerdere aders van VD installatiedraad die samengebracht zijn in een beschermende grijze mantel. Daarom mag je deze kabel onbeschermd gebruiken. Hoeft niet in een PVC buis. Mag wel, als je kabel strak wilt aanleggen of als extra bescherming. Gebruik dan wel bij voorkeur de grijze, slagvaste PVC buis. Deze is beter bestand tegen beschadigingen.
Omdat de kabel bestaat uit meerdere aders (VD installatiedraden) is deze voorzien van de kleuren draad die je nodig hebt voor de aansluiting, dus klaar voor gebruik.
De YMVK buitenkabel is geschikt voor binnen en buiten. Maar buiten alleen bovengronds, voor gebruik onder de grond (ingegraven) is de enige toegestane en veilige oplossing de XMVK-as of de YMVK-as grondkabel. Deze is voorzien van een gevlochten mantel.
Bevestig de kabel altijd deugdelijk en veilig. Dit doe je met bijvoorbeeld een kabelzadel, een spijkerclip of een metalen zadel. In een kabeldoos kun je meerdere kabels laten samenkomen om de aders op de juiste wijze aan elkaar te verbinden. Het verbinden van de aders doe je met een lasklem of lasdop.
TOEPASSINGEN :
- Voor het aansluiten van verlichting, schakelmateriaal op de muur. Voorbeelden: in een garage, op zolder, in een tuinhuis, buiten aan het huis of schuur.
- Voor het aansluiten van apparaten. Bijvoorbeeld stopcontacten achter de keuken voor keukenapparatuur.
- Voor het aanleggen van extra stroompunten via de kruipruimte. Bijvoorbeeld stroom vanaf de groepenkast naar de keuken of aanpandige garage, of stroom vanaf een bestaand stopcontact naar extra stopcontacten op zolder of in een bijkeuken.
Wat is het verschil tussen XMVK en YMVK?
Het verschil tussen de XMVK en YMVK kabels is de isolatiedikte. Bij XMVK-kabels is deze altijd 0,6 mm² bij YMVK-kabels 0,7 mm². Daarnaast is de YMVK kabel moeilijk brandbaar daarom ook wel YMVK-mb genoemd. De YMVK kabels zijn geschikt voor laagspanningsvoedingen en stuurstroom tot 1kV en de XMVK kabel voor wat lichtere installaties.
Het voordeel van een XMVK kabel is dat deze makkelijker verwerkbaar is doordat deze soepeler is. Meerdere XMVK kabels bundelen mag niet worden toegepast.