De Angeleye rook- en koolmonoxidemelder SCB10-AE-BNLR is een functionele melder voor in het huis. Naast rook detecteert deze melder ook het onzichtbare en reukloze gas koolmonoxide, zodat je beveiligd bent tegen twee dodelijke bedreigingen. Dit product beschikt over een pauze- en testknop, waarmee je eenvoudig de werking van het apparaat kan testen. Dit betekent een veilige en comfortabele woonomgeving met de rook- en koolmonoxidemelder met een ingebouwde lithium batterij met een levensduur van 10 jaar.
Een rookmelder is van levensbelang
Rookmelders zijn van levensbelang. De rook die ontstaat bij vuur maakt de meeste slachtoffers bij een brand. Als je slaapt ruik je niets dus je wordt ook niet wakker van de rooklucht. De giftige rook die ontstaat bij een beginnende brand door brandend kunststof kan ervoor zorgen dat je binnen een aantal minuten al bewusteloos raakt. Het ophangen van rookmelders op iedere verdieping kan ervoor zorgen dat je tijdig gewaarschuwd wordt. De meeste rookmelders geven een waarschuwingstoon van 85 dB of meer zodra er rook wordt gedetecteerd. Het verschil in prijs maakt daar geen onderscheid in. Dat onderscheid is wel te maken in de levensduur van een rookmelder.
Hoe lang gaat een rookmelder mee?
Bij normale omstandigheden en omgevingsinvloeden is de technische levensduur van een rookmelder vaak 10 jaar. Meestal staat aan de binnenzijde of aan de zijkant van de rookmelder een productiedatum en advies vervangingsdatum vermeld. Omdat de sensor gevoelig is voor stof en insecten kan het zijn dat de sensor minder betrouwbaar wordt naar verloop van jaren en er vaak valse meldingen worden gegeven.
Batterij
De levensduur van de batterij is vaak bepalend voor de prijs. Er zijn rookmelders waarvan de batterij elk jaar moet worden vervangen. Rookmelders met een ingebouwde niet-vervangbare lithiumbatterij zijn vaak duurder in aanschaf maar gaan 10 jaar mee. Kies je voor een rookmelder met een batterij die minder lang meegaat dan geeft de rookmelder dit aan door regelmatig een korte pieptoon te laten horen, hierdoor kun je tijdig de batterij van je rookmelder verwisselen.
Installatie
Om er zeker van te zijn dat je bij brand tijdig gewaarschuwd wordt, wordt aangeraden om op iedere verdieping tenminste één rookmelder te plaatsen. We raden aan om in elke ruimte waar je door moet gaan als je moet vluchten, te voorzien van een rookmelder, zoals een gang, overloop of trap. Rook stijgt op en daarom is het belangrijk om de rookmelders altijd aan het plafond te bevestigen. Dit kan eenvoudig met een bevestigingsplaat of enkele schroeven. Ook kun je doormiddel van een magneet montagekit de rookmelder eenvoudig plaatsen.
Onderhoud
De werking van een rookmelder kan verminderd worden door stof en vuil. Het is daarom belangrijk om je rookmelder maandelijks schoon te maken met een licht vochtige doek en halfjaarlijks met een stofzuiger. Gebruik echter nooit schoonmaakproducten en beschilder de rookmelder niet.
Testen
Het is belangrijk om de rookmelder af en toe te testen door de testknop kort ingedrukt te houden. Door de rookmelder maandelijks te testen weet je zeker dat deze goed functioneert wanneer er brand uitbreekt. Als de batterij bijna leeg is geeft de rookmelder dit aan door regelmatig een korte pieptoon te laten horen, hierdoor kun je tijdig de batterij van je rookmelder verwisselen.