Wat hoort er standaard in je gereedschapskoffer te zitten? Hier lees je welk gereedschap je nodig hebt voor de meest voorkomende klussen. Zo kun je altijd zelf aan de slag.
Goed gereedschap is écht het halve werk!
Een rolmaat is meestal handiger dan een duimstok. Koop er een van minstens 3 meter lang. Aan een dubbele schaalverdeling (centimeters en inches) heb je weinig. Dat maakt het aflezen alleen maar lastiger. Hoe breder de rolmaat en hoe groter de cijfers, hoe prettiger hij werkt.
Een verkeerd type schroevendraaier kost nodeloos veel kracht. Bovendien beschadig je de schroef, waardoor de grip snel verder afneemt. Voor schroeven met een rechte sleuf geldt de vuistregel: de schroevendraaier moet even breed zijn als de gleuf van de schroef. Zorg dus dat je een paar rechte schroevendraaiers in huis hebt.
Kruiskopschroeven werken prettig omdat de schroevendraaier veel meer grip heeft. Maar let op: er zijn 2 typen kruiskopschroeven, die elk een ander type schroevendraaier vergen. De zogenaamde ‘Philips-schroeven’ zijn voorzien van een simpel kruisje. Gipsplaatschroeven hebben bijvoorbeeld zo’n kop. Voor dit type schroeven heeft u een Ph-schroevendraaier nodig.
Bij veel kruiskopschroeven (zoals spaanplaatschroeven) zijn echter nog 4 extra groefjes in de kop aangebracht. Het lijken onbeduidend kleine krasjes, maar deze zorgen voor aanzienlijk meer grip. Mits je de juiste schroevendraaier gebruikt: een PZ-schroevendraaier (‘pozidrive’).
In de praktijk zie je het verschil tussen een Ph- en een PZ-schroevendraaier snel over het hoofd. Markeer daarom de PH-schroevendraaiers met een stukje gekleurde tape, zodat je niet de verkeerde pakt.
Een snoerloze accuboor is ideaal voor het indraaien van schroeven en voor het lichtere boorwerk (bijvoorbeeld: boren in hout). Heb je een gat in een stenen muur? Gebruik dan een gewone boormachine. Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de machine. De duurdere merken worden geleverd met een snellader die een lege accu binnen 1 uur oplaadt. Ook wordt vaak standaard een 2e accu bijgeleverd zodat je nooit halverwege in de problemen komt.
Net als gewone schroevendraaiers zijn ook schroefbits verkrijgbaar met een Ph- of PZ kop. Zorg dat je deze allebei in huis hebt. In verschillende maten. Bespaar niet op de prijs bij het kopen van schroefbits. Van slechte bits krijg je echt spijt!
Je hebt de keuze tussen een bankhamer en een klauwhamer. Bankhamers zijn er in diverse gewichten, klauwhamers hebben een standaard hamerkop van 500 gram. Voor de meeste klussen is de klauwhamer prima. Je kan hier bovendien spijkers mee uittrekken. Toch is het verstandig ook een kleine bankhamer aan te schaffen, voor het inslaan van kleine spijkertjes. Met een zware klauwhamer sla je die erg snel krom.
De tanden van de klauwhamer beschadigen al snel het hout. Met een nijptang verwijder je spijkers zonder het hout te beschadigen. Pak de spijker onderaan vast, zo dicht mogelijk tegen het hout aan. Laat de nijptang met zijn afgeronde kant over het hout lopen terwijl je de spijker er uittrekt.
Een goede nijptang heeft een bek die over de hele lengte sluit. Gebruik een nijptang daarom niet voor het doorknippen van ijzerdraad of spijkers. Daarvoor heb je een speciale kniptang.
Door zijn verstelbare bek is de waterpomptang geschikt voor het vast- of losdraaien van grotere bouten en moeren. Bijvoorbeeld: koppelstukken van de waterleiding. Let bij aanschaf op het stelmechanisme: hoe meer speling, hoe sneller de tang slipt en de boutkop of de moer slijt. Zit de boel erg vast, gebruik dan een steeksleutel. Waterpomptangen hebben niet voor niets de bijnaam 'moerenmollers'.
Met steek- of ringsleutels heb je optimale grip op bouten en moeren. Met ringsleutels zelfs nog iets meer dan met steeksleutels. Het is handig en meestal ook voordeliger om ze als complete set te kopen.
Je kan kiezen voor een zaag met minder maar grove tanden, of juist voor een zaag met veel en kleinere tanden. Het eerste type zaagt sneller maar ook zwaarder. Bovendien beschadigt hij het hout meer. Sommige zagen zijn voorzien van geharde tanden, herkenbaar aan de zwarte punten. Deze worden minder snel bot, maar als ze eenmaal versleten zijn, dan is de zaag niet meer te slijpen.
Er zijn ook combinatiesleutels verkrijgbaar waarvan het ene uiteinde voorzien is van steekbek en het andere van een ring. Met ring- en steeksleutels kan je veel kracht zetten. Soms zelfs zoveel dat je de bout stuk draait. De vuistregel is: vast=vast!
Ook een schrobzaagje is erg handig. Door zijn flexibele blad kan je makkelijk bij lastige plekken komen. Ook kan je er een opening mee zagen in plaatmateriaal, startend vanuit een voorgeboord gat.
Gaat de zaag erg stroef, dan is er iets mis met de vertanding. De zaagpunten horen namelijk om en om iets naar rechts en links gebogen te staan. Daardoor ontstaat een voldoende brede zaagsnede en klemt de zaag zichzelf niet vast.
Een ijzerzaag komt altijd van pas. Niet alleen voor het doorzagen van metaal, maar ook van kunststof (elektrabuis, afvoerpijp, enz.). De fijne tanden maken een ijzerzaag ook geschikt voor het op maat zagen van teer hout, zoals profiellatten. Met een klein model kom je al een heel eind (het zogenaamde 'beenderzaagje'), maar een grotere beugelzaag werkt een stuk lichter.
Laat een lamp of elektrisch apparaat het plotseling afweten? Dat kan komen doordat er een draadje loszit. Het is zonde om voor zoiets kleins een elektricien te laten komen. Leg je duim op de achterkant van de spanningszoeker en houdt de punt tegen de ader van de draad of de pool van het stopcontact. Als daar stroom op staat gaat het ingebouwde lampje branden.
Deze manier van testen is volstrekt veilig. Je hoeft niet bang te zijn voor een schok. Met een spanningszoeker heb je meteen een handig schroevendraaiertje in huis voor de schroeven die in kroonsteentjes, stekkers en stopcontacten verwerkt zijn.
Iedereen kan een stekker aan een draad zetten. Daarbij is een draadstriptang onmisbaar. Het is erg onverstandig (en onhandig!) om de isolatiemantel te verwijderen met een keukenschaar of hem weg te smelten met een aansteker. Grote kans dat je de draad beschadigt. Stel de striptang met het stelschroefje in op de dikte van het snoer, knijp de draad tussen de bek en trek. Je hebt in een handomdraai een perfecte blanke kern.