Gebruik voor effectieve geluidsisolatie speciale geluidsabsorberende materialen en constructies. Geluidsoverlast ontstaat voornamelijk door contactgeluid via vaste verbindingen met de aangrenzende ruimte. Spijkers en schroeven zijn goede ‘geluidsbruggen’. Maak daarom een ‘zwevende’ constructie. Glas- of steenwol isoleren wel warmte, maar geen geluid.
Geluidsoverlast via ruiten ga je tegen met HR-glas. Dat bestaat uit drie lagen van variabele dikte en spouwafstand. Het is een dure maatregel en de kozijnen moeten sterk genoeg zijn om het gewicht te kunnen dragen.
Bouw een regelwerk tegen de muur. Schroef de regels niet in de muur, maar klem ze tussen vloer en plafond met behulp van stroken bouwvilt of compressieband.
Het scheelt ook in geluid als je zachte vloerbedekking en gordijnen neemt. Deze absorberen geluid, waardoor het geluid minder weerkaatst in de ruimte.
Houd een hartafstand van 30 cm tussen de regels aan. Zie ook het stappenplan ‘Meten van lengte en breedte’.
Klem tussen de regels en de muur eveneens stroken bouwvilt of compressieband.
Snijd de isolatieplaten op maat en klem ze tussen de regels.
Schroef de gipsplaten op het regelwerk vast. Ga voor meer informatie naar het stappenplan ‘Gipsplaten verwerken’. Laat bij plafond en vloer een paar centimeter open. Vul de schroefgaten en de naden tussen de gipsplaten met nadenvuller. Strijk hem voor met diepgrond.
De gipswand kan op verschillende manieren verder afgewerkt worden. Zie hiervoor de stappenplannen ‘Stucen’ en ‘Behangen’.
Gebruik holle wandpluggen als je dingen aan de muur wilt ophangen of bevestigen.