Het luide alarmsignaal van een rookmelder kan je leven redden. Hoe sneller je gewaarschuwd bent, hoe groter je overlevingskansen. Plaats zelf een brandmelder en laat je tijdig waarschuwen.
Lever een afgedankte rookmelder in als klein chemisch afval. De sensor bevat namelijk een klein beetje licht radioactief materiaal. Dit is overigens onschadelijk voor de mens.
Het is belangrijk dat je de rookmelders op de juiste plaats in huis hangt. Bijvoorbeeld niet in de keuken. Door kookdampen kan de rookmelder vals alarm geven. De beste plaats is aan het plafond in de gang of het trappenhuis. Plaats bij voorkeur een brandmelder op iedere verdieping. Als je meerdere rookmelders plaatst, is het verstandig om modellen te kiezen die onderling doorverbonden kunnen worden. Zodra beneden brand uitbreekt, gaan ook de rookmelders boven af. Speciaal voor in de keuken en of badkamer is er een hittemelder beschikbaar. Deze gaat niet af bij rook of stoom, maar bij hitte. Dit voorkomt een vals alarm.
De meeste rookmelders werken op batterijen. Dat is makkelijk voor de montage, maar heeft als nadeel dat ze niet werken als de batterijen leeg zijn. Er zijn ook modellen te koop die je op het lichtnet kunt aansluiten. Beide voldoen aan het bouwbesluit.
Er zijn 3 manieren om de rookmelder te bevestigen:
Boor gaten van 6 mm met behulp van een steenboor, zie boren en steek daarna de pluggen erin.
Gebruik holle wandpluggen van de juiste lengte voor het plaatsen van brandmelders aan holle plafonds.
Schroef de brandmelder vast.
Plaats de batterij in de batterijhouder en sluit het deksel. Controleer met behulp van de testknop of de rookmelder werkt. Vergeet niet om tijdig de batterij te vervangen! Alle rookmelders geven een waarschuwingssignaal als de batterij leeg begint te raken door middel van een repeterend kort piepsignaal.
Een batterij gaat gemiddeld 1 jaar mee. Als je de batterij plaatst, plak dan meteen een datumstickertje op de rookmelder. Zo weet je altijd wanneer hij voor het laatst vervangen is. Er zijn ook rookmelders met een longlife (lithium) batterij, deze hebben een levensduur van minimaal 5 jaar.